Εκλογές 2023: Το «κάστρο» της Β’ Πειραιά βάφτηκε «μπλε» για πρώτη φορά μετά από 46 χρόνια

Ήταν το μακρινό 1977 όταν η ΝΔ κατάφερε για τελευταία φορά να τερματίσει πρώτη στην Β’ Πειραιά. Μία εκλογική περιφέρεια την οποία έκτοτε δε μπόρεσε ποτέ ξανά στην ιστορία της να κερδίσει.

Το είχε καταφέρει και τρία χρόνια πριν, το 1974 όταν έλαβε ποσοστό 39,6%. Τρία χρόνια μετά, κόβει και πάλι πρώτη το νήμα με ποσοστό 32,5% και έκτοτε παύει να βλέπει τις «γειτονιές» της Νίκαιας, του Ρέντη, της Δραπετσώνας, του Κορυδαλλού και του Περάματος να της δίνουν την πρωτιά.

Απιαστο όνειρο

Ακόμα και σε εκλογές που η ΝΔ κέρδιζε και μάλιστα άνετα, όπως το 1989, η πρώτη θέση ήταν άπιαστο όνειρο για τη Β’ Πειραιά. Ακόμα και το 2004 που ο Κώστας Καραμανλής αγγίζει στην επικράτεια το 45%, η ΝΔ μένει 7 μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Ημέρα που έγραψε… (αρνητική) ιστορία για την ΝΔ ήταν 6η Μαίου του 2012. Η ΝΔ κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά με ένα ποσοστό μόλις 19%. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί μία ανάσα πίσω με 17%. Στην Β’ Πειραιά, όχι απλώς φυσικά δεν βγαίνει πρώτη, αλλά δε βγαίνει ούτε δεύτερη, ούτε τρίτη. Λαμβάνει την τέταρτη θέση. Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23% τερματίζει στην κορυφή, και ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 12,4% και το ΚΚΕ με 12.3%. Το ποσοστό της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά σε εκείνες τις εκλογές στην Β’ Πειραιά είναι 9,77%. Μονοψήφιο…

Το κάστρο που δεν… έπεφτε

Ακόμα και πριν τέσσερα χρόνια όταν η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το κάστρο της Β’ Πειραιά δεν έπεσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος με 38% και η ΝΔ ανέβηκε στο 30%.

Ήταν λοιπόν η 21η Μαίου η ημέρα εκείνη που η ΝΔ θα γύριζε πίσω το ρολόι στο μακρινό 1977 ώστε να καταφέρει να δει πρωτιά στις «γειτονιές» του Πειραιά. Η Νέα Δημοκρατία πήρε ποσοστό 37,51%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε στο 20,64%. Ποσοστό δηλαδή σχεδόν 18 μονάδες κάτω χαμηλότερο από το 2019.

Στην μάχη του σταυρού οι Γιώργος Βρεττάκος, Μιχάλης Λιβανός και Δημήτρης Μαρκόπουλος κερδίζουν από μια θέση στη Βουλή με τη ΝΔ, ενώ χάνει την έδρα ο Γ. Τραγάκης, ο οποίος εκλεγόταν εδώ και πολλά χρόνια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τις έδρες κερδίζουν η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Ραγκούσης, από το ΚΚΕ εκλέγεται η Διαμάντω Μανωλάκου, από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Διαμαντίδης, και από την Ελληνική Λύση την έδρα παίρνει η Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.