Επίτροπος της ΕΕ προτρέπει να απαγορεύσουν τις Huawei και ZTE από τα δίκτυα 5G

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε περισσότερες χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE από τα δίκτυά τους 5G, εντείνοντας τις εντάσεις με το Πεκίνο, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο CNBC.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι θέλει περισσότερα κράτη μέλη να αφαιρέσουν προμηθευτές «υψηλού κινδύνου» όπως η Huawei και η ZTE από τις αναβαθμίσεις της υποδομής διαδικτύου για κινητά, επικαλούμενος κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο του 2020, η ΕΕ υιοθέτησε μια «εργαλειοθήκη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο 5G» με στόχο τον εντοπισμό των κινδύνων από την αποδοχή ορισμένων παρόχων υποδομής 5G στην κυκλοφορία της. Αυτό συνέβη καθώς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν να απαγορεύσουν την Huawei λόγω φόβων ασφαλείας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα με τα κράτη μέλη που υστερούν και τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών», είπε ο Μπρετόν σε ομιλία της Πέμπτης .

«Μπορώ μόνο να τονίσω τη σημασία της επιτάχυνσης των αποφάσεων για την αντικατάσταση προμηθευτών υψηλού κινδύνου από τα δίκτυά τους 5G. Έχω επίσης υπενθυμίσει στους ενδιαφερόμενους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών ότι είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα». 

«Μέχρι σήμερα, μόνο 10 χώρες της ΕΕ έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει την Huawei από τα δίκτυά τους 5G», είπε ο Breton.

«Από την πλευρά μας, η Επιτροπή θα εφαρμόσει τις αρχές της εργαλειοθήκης 5G στις δικές της προμήθειες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, για να αποφύγει την έκθεση στη Huawei και τη ZTE», δήλωσε ο Breton.

Στη συνέχεια, η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απαγόρευση της Huawei από ορισμένες χώρες της ΕΕ και ότι η Επιτροπή δεν έχει νομική βάση για να απαγορεύσει την εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα σχόλια του Μπρετόν ακολουθούν την είδηση ​​ότι η Γερμανία εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τη Huawei και την ZTE από το δίκτυό της 5G λόγω υποτιθέμενων κινδύνων για την εθνική ασφάλεια. Σε απάντηση, η πρεσβεία της Κίνας στη Γερμανία δήλωσε ότι ήταν «απορημένη και έντονα δυσαρεστημένη» από τις αναφορές.

Η Huawei και η ZTE δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχουν απαγορεύσει στη Huawei να λειτουργεί στα δίκτυά τους 5G.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία Huawei και ZTE θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία. Τόσο οι εταιρείες όσο και το Πεκίνο έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Η ΕΕ έχει περιγράψει στο παρελθόν την Κίνα ως «εταίρο», «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο».

Ωστόσο, πιο πρόσφατα, έχει κλίνει προς το μέρος του «αντιπάλου του συστήματος», επιδιώκοντας να κρατήσει την Κίνα κοντά ως εταίρο, ενώ παράλληλα μένει επιφυλακτική για την αυξανόμενη επιρροή της στην ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε ομιλία της νωρίτερα φέτος ότι πιστεύει ότι το μπλοκ πρέπει να επανεξετάσει τους δεσμούς του με το Πεκίνο — αν και είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να «αποσυνδεθεί» από την Κίνα. Αντίθετα, είπε, θα πρέπει να κοιτάξει να «αποθέσει» τη σχέση της με την Κίνα.

Οι πάροχοι έχουν αγωνιστεί να αντικαταστήσουν την Huawei ως πάροχο υποδομής στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τους. Στελέχη του κλάδου λένε ότι η τεχνολογία της Huawei είναι συχνά φθηνότερη και πιο προηγμένη από αυτή που προσφέρουν ανταγωνιστές όπως η Ericsson, η Nokia και η Samsung.