Οι καμπάνες ηχούν για μεγάλη ύφεση και «ημείς άδομεν»

Την ώρα που οι μεγάλοι οίκοι, οι διεθνείς οργανισμοί, οι παράγοντες της αγοράς, οι οικονομικοί επαϊοντες σε όλον τον πλανήτη έχουν αρχίσει και κρούουν τις καμπάνες για μεγάλη ύφεση ενόψει, καθώς τα σημάδια απ’ όλους τους τομείς είναι ανησυχητικά, στην Ελλάδα συνεχίζεται το γαϊτανάκι των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων. Φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους και πακέτα στήριξης στους μικρούς, μη σκεπτόμενος κανείς αν το κράτος θα έχει χρήματα για να δώσει ή θα μπορεί να μη ζητήσει από τους πολίτες, στις συνθήκες που θα επικρατούν…

Deutsche Bank, Fitch, Moody’s έστειλαν μηνύματα για τις δυσκολίες που έχουν τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια μπροστά τους, ελάχιστα 24ωρα μετά και την επίσημη είσοδο της Γερμανίας, πρώτης οικονομίας στην Ευρώπη, σε ύφεση.

Κι όλα αυτά υπό το βάρος μιας σειράς τραπεζών που χρεοκόπησαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, για τις οποίες ναι μεν προβλέφθηκε η διάσωση των καταθετών, σβήνοντας τη φωτιά πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αναδείχθηκε δε πως οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να καταρρεύσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι εδώ, και κινδυνεύει ανάλογα με τον τομέα που έχει εκτεθεί.

Και ήρθαν οι διάφορες εκθέσεις να επισημάνουν τον κίνδυνο την εβδομάδα που πέρασε. Πρώτη η Deutsche Bank «προφήτευσε» κύμα χρεοκοπιών σε Ευρώπη και Αμερική, βάσει του αυξητικού ποσοστού αθετήσεων πληρωμών στα ομόλογα. Σύμφωνα με την έκθεση της D.B. καταγράφεται ήδη αύξηση του ποσοστού αθέτησης πληρωμών σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο από 1,1% σε 2,1%. Παράλληλα, το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ αυξήθηκε από 1,4% σε 3,1%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%.

Ο εφιάλτης του αμερικανικού χρέους και τα μαύρα μαντάτα

Υπάρχουν και οι χρεοκοπίες σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως για παράδειγμα στα κράτη, κάτι που εμείς γνωρίζουμε καλά. Και όπως έχει αποδειχθεί, το «too big to fail» δεν ισχύει και όλοι μπορούν να καταρρεύσουν. Ακόμα και η πρώτη οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί καταφέρνουν τελευταία στιγμή να βρουν έναν πολιτικό συμβιβασμό για την αύξηση του ορίου στο δημόσιο χρέος τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρήκαν… γιατρειά για την «αρρώστια» του.

Η συντήρηση του «δόγματος του πλανητάρχη» είναι ακριβή και έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην εκτόξευση του αμερικανικού χρέους από τα 3,5 τρις. δολάρια και το 35% του ΑΕΠ το 2000 στα 31,5 τρις. σήμερα υπερκαλύπτοντας πλέον το ΑΕΠ!

«Δεδομένων των ομοσπονδιακών δαπανών, είναι θέμα το πότε θα χρεοκοπήσουμε» έβαλε την… ταφόπλακα με ανάρτηση του ο Έλιον Μασκ.

Σε αυτό το κλίμα και μετά την D.B, οι δυο κολοσσοί Fitch και Μoody’s δημοσίευσαν εκθέσεις που μεγαλώνουν τον προβληματισμό. Ο Fitch προβλέπει την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από τη στιγμή που επανήλθαν οι υπηρεσίες σε κανονικούς ρυθμούς και σταμάτησαν οι κρατικές στηρίξεις μετά την πανδημία. Από την άλλη η Moody’s βλέπει την κάθετη πτώση στην αγορά των ακινήτων παγκοσμίως στους επόμενους μήνες.

Κι εδώ; φοροελαφρύνσεις και πακέτα στήριξης…

Κι ας πάμε στα καθ’ ημάς, που μέσα στο προεκλογικό κλίμα κανείς δεν φαίνεται να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον. Σε αυτό το πνεύμα και για προσέλκυση ψηφοφόρων, τα κόμματα τάζουν φοροελαφρύνσεις, καταργήσεις τελών, μείωση φορολογικών συντελεστών και «μπόνους» σε κατηγορίες πολιτών που αποτελούν ή επιδιώκουν να αποτελέσουν «δεξαμενή».

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν τα νέα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, την άνοδο του χρηματιστηρίου, τη μείωση της ανεργίας, τις τουριστικές ροές. Όλα καλά, αλλά…

Σε μια οικονομία κατεξοχήν εξωστρεφή, όπως η ελληνική, που εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τα τουριστικά έσοδα, τι μπορείς να αντιτάξεις σε μια κακή σεζόν, όταν οι ξένοι λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων, δεν θα μπορέσουν να έρθουν κατά εκατομμύρια στα νησιά και τις παραλίες μας; Τι θα συμβεί αν χρειαστεί να αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης των κοινωνικών ομάδων; Αν στη θέση των φοροελαφρύνσεων και των μειώσεων φόρων επιστρέψουμε στις αυξήσεις ή στην επιβολή νέων;

Γιάννης Κορωναίος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.