Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία κείμενο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2025, αποτρέποντας τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών από την 5η Ιουνίου.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 314 ψήφους έναντι 117 (υπέρ 165 Δημοκρατικοί και 149 Ρεπουμπλικάνοι, κατά 71 Ρεπουμπλικάνοι και 46 Δημοκρατικοί) , θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, διαβεβαίωσε χθες πως θα το καταθέσει προς συζήτηση και ψήφιση «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».
«Απόψε η Βουλή (των Αντιπροσώπων) έκανε ένα κρίσιμο βήμα μπροστά για να αποτραπεί η πρώτη κήρυξη στάσης πληρωμών» στην ιστορία των ΗΠΑ, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα. Για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, δυνητικά καταστροφικό για την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, δεν ικανοποίησε κανέναν.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην παράταξή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του και δίνοντας έμφαση στο ότι «σήμερα, θα υιοθετήσουμε τις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών στην αμερικανική ιστορία».
Εξαιτίας της έλλειψης κομματικής πειθαρχίας της άλλης πλευράς, ηγέτες των Δημοκρατικών, μολονότι αντιμετώπιζαν με δυσφορία το ότι είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό και να περικόψουν δαπάνες, υποσχέθηκαν να προσφέρουν τις ψήφους που έλειπαν για να περάσει το νομοσχέδιο.«Οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα φροντίσουν η χώρα να μην κηρύξει χρεοκοπία. Τελεία, αυτό όλο είναι όλο», είπε ο ηγέτης τους Χακίμ Τζέφρις. «Δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους να βυθίσουν την οικονομία μας και να κάνουν τους Αμερικανούς να υποφέρουν», είπε αργότερα στο ημικύκλιο, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο κ. Μακάρθι θα εξασφάλιζε τουλάχιστον τα δυο τρίτα των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP, δηλαδή 150 ψήφους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με ισχνή πλειοψηφία (222-213).







