Ο υψηλός πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο και ήταν ο βραδύτερος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στο 7,9%, σύμφωνα με στοιχεία που θα ελαφρύνουν κάπως την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει απότομα τα επιτόκια.
Η στερλίνα αποδυναμώθηκε και οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για μελλοντικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού, καθώς η αύξηση του πληθωρισμού τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, αν και παρέμεινε πάνω από το ποσοστό σε άλλες μεγάλες, πλούσιες οικονομίες.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν ως επί το πλείστον προβλέψει μικρότερη επιβράδυνση, στο 8,2% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο από το 8,7% του Μαΐου.
Η BoE δήλωσε τον Μάιο ότι ανέμενε ότι ο πληθωρισμός του Ιουνίου θα μειωθεί στο 7,9%, απομακρυνόμενος περαιτέρω από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου (11,1%), αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από κάθε άλλη προηγμένη οικονομία, αλλά μετά τη σημερινή ημέρα φαίνεται απλώς κακό, αντί για περίπτωση καλαθιού», δήλωσε ο Τζέιμς Σμιθ, επικεφαλής έρευνας στο think-tank Resolution Foundation.
«Αυτή είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη βελτίωση».
Η στερλίνα υποχώρησε περισσότερο από 0,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του ευρώ από τον Μάιο.
Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στις 3 Αυγούστου είναι πιο πιθανή από την αύξηση κατά μισή εκατοστιαία μονάδα που είχε υπολογιστεί την Τρίτη. Το τραπεζικό επιτόκιο δεν θεωρούνταν πλέον ότι θα κορυφωνόταν στο 6%. Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν και οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών σημείωσαν άλμα.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού – ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού και τον οποίο η BoE χρησιμοποιεί για να μετρήσει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές – μειώθηκε επίσης, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,9% σε σύγκριση με το υψηλό τριών δεκαετιών του Μαΐου (7,1%).
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πυρήνας μέτρησης της αύξησης των τιμών θα διατηρηθεί στο 7,1%.
Πτώση των τιμών των καυσίμων
Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ – με πτώση ρεκόρ 23% σε σχέση με πέρυσι – ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη στον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Αλλά υπήρξαν οδυνηρές αυξήσεις για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν κατά 54%, ενώ το κόστος ασφάλισης των μεταφορών αυξήθηκε κατά 48%, η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν οι καταγραφές στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από επενδυτές και πρώην αξιωματούχους της BoE, αφού ο πληθωρισμός συνέχισε να ανεβαίνει υψηλότερα από το αναμενόμενο, παρά τις 13 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021 που αύξησαν τον κίνδυνο ύφεσης.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό έως το τέλος του 2023 πριν από τις εθνικές εκλογές που αναμένονται το 2024, ένας στόχος που ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ λέει ότι αποτελεί πρόκληση.
Απαντώντας στα στοιχεία της Τετάρτης, ο Χαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση και η BoE έχουν λάβει σκληρές αποφάσεις για να μειώσουν τον πληθωρισμό. «Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτού, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε», είπε.
Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, κατηγόρησε το Συντηρητικό Κόμμα ότι προεδρεύει μιας «καταστροφής των ενυπόθηκων δανείων», καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται.
Παρά την πτώση του Ιουνίου, ο πληθωρισμός της Βρετανίας παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των επτά μεγαλύτερων πλούσιων οικονομιών του κόσμου. Στη Δυτική Ευρώπη, μόνο η Ισλανδία είχε υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο.







