Συμφωνία Ουκρανίας και ΟΗΕ να ξαναρχίσει η ροή των εξαγόμενων ουκρανικών σιτηρών

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Telegram ότι συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Γκουτέρες να εργαστούμε μαζί και με τις συμβαλλόμενες χώρες [σ.σ. τη Ρωσία και την Τουρκία, που μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022] για να ανανεωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και [να ξαναρχίσουν] οι εξαγωγές τροφίμων μέσω Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών»,

Επίσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καταδίκασε χθες Δευτέρα την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 η οποία εγγυάτο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο. Πρόκειται για κίνηση «πολύ σοβαρή», που θα «δημιουργήσει πολλά [προβλήματα] σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο»

 

 

 

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.