Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ “ακτινογραφούν” το φαινόμενο Κασσελάκης

Νέα δεδομένα φέρνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα Δημοκρτία και ΠΑΣΟΚ «ακτινογραφούν» τον νέο πολιτικό αστέρα, που εισέβαλλε στην Κουμουνδούρου στην κυριολεξία εν μια νυκτί, και πλέον αναδιαμορφώνει και τον πολιτικό χάρτη ευρύτερα.

Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τόσο στην Πειραιώς όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη ανέμεναν την τελική επικράτηση Κασσελάκη. Ωστόσο και στα δυο κομματικά επιτελεία τηρούν στάση αναμονής μέχρι να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα, τα οποία θα «περιμένουν» τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο.

Στάση αναμονής από ΝΔ

«Προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα» ήταν η πρώτη θέση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ, την οποία συνόδευσε με το «δάνειο» από τον Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Ωστόσο δεν είναι μυστικό πως στην Πειραιώς αλλά και στο Μαξίμου έχουν προκαλέσει αίσθηση το επικοινωνιακό χάρισμα και η διείσδυση στην κοινωνία του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα θεωρούν πως το πολιτικό έλλειμμα του αλλά και η κοινοβουλευτική απουσία του δεν θα του επιτρέψουν άμεσα να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, τουλάχιστον με πολιτικούς όρους. «Εμείς οι αστοί παρασυρόμασταν από τις εύκολες διαφημιστικές εκστρατείες διότι δεν είχαμε περιεχόμενο, μας κέρδιζε πάντα η εικόνα ενώ αυτοί ήταν οι «ψαγμένοι», οι «άνθρωποι της ποιότητας κλπ»…και σήμερα τελικά εξέλεξαν για αρχηγό τους έναν άνθρωπο που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν απολύτως αγώνα της Αριστεράς, που δεν ήταν μαζί τους σε καμμία πορεία, δεν ξέρει κανέναν απολύτως από τους ήρωες τους, δεν έχει δώσει καμμία απολύτως μάχη για τις ιδέες τους. Έναν στην ουσία άνθρωπο που τους είναι παντελώς άγνωστος» ήταν το πρώτο σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη στα ΜΚΔ, στηλιτεύοντας τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές τους. «Μπροστά στην ανάγκη τους να δουν ξανά κυβερνητικές καρέκλες όλα μα όλα όσα έλεγαν τόσα χρόνια πήγαν περίπατο…υπό κάποια έννοια το σημερινό αποτέλεσμα ήταν και μία τιμωρία για όσους τόσα χρόνια ειρωνεύονταν καθετί εμπορικό και διάσημο ως ελαφρύ…και τελικά σύντροφοι δεν ξέρω αν θα κερδίσετε ποτέ τον Μητσοτάκη (δεν το πολυβλέπω για να πω την αλήθεια) αλλά για να μιλάμε με ειλικρίνεια τα media που τόσο επικρίνετε σας πήραν τον Σύριζα μέσα από τα χέρια σας…καλή επιτυχία στο νέο σας Πρόεδρο λοιπόν…».

«Πρέπει να υπάρχει και περιεχόμενο όχι μόνο επικοινωνία» είχε σχολιάσει ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, αφήνοντας την αιχμή για τον τρόπο αντιπολίτευσης που θα ασκήσει από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, «να δούμε εάν είναι συμβατό με το ύφος Πολάκη».

Κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ

Αντιθέτως, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πολλούς λόγους να «μετρήσουν» γρήγορα τον Στ. Κασσελάκη, διαβλέποντας πως θα επιχειρήσει να εμφιλοχωρήσει στη δεξαμενή ψηφοφόρων του, λόγω «γειτνίασης».

Όσο εξελισσόταν η προεκλογική μάχη, το ΠΑΣΟΚ ήταν στη γραμμή του Προέδρου του, «να μην εμπλέκομαι στα εσωτερικά άλλων κομμάτων», με τα στελέχη του να δράττουν την ευκαιρία και να στηλιτεύουν τη συμπεριφορά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που παρενέβησαν συστηματικά στις δικές τους εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαρ. Τρικούπη θα επιχειρήσει το πολιτικό «ξεμπρόστιασμα» υποδεικνύοντας την απουσία θέσεων και προτάσεων αλλά και την επικινδυνότητα τους όπου αυτές υπάρχουν, όπως στα εθνικά, του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αρχής πίστευαν ότι τον Στ. Κασσελάκη δεν τον ενδιέφερε η κοινοβουλευτική παρουσία του, γνωρίζοντας πως εκεί θα φαινόταν η «γύμνια» του ως πολιτικό υποκείμενο. Κι αυτή είναι μια γραμμή που θα ακολουθήσουν στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσκοπώντας όχι μόνο να συγκρατήσουν ψηφοφόρους αλλά και να κερδίσουν απογοητευμένους από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.