Η ρωσική Gazprom θα προμηθεύσει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ουγγαρία τον ερχόμενο χειμώνα και θα παράσχει επίσης στην Κίνα επιπλέον 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος επιπλέον των συμβατικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το αφεντικό της Alexei Miller.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τους ηγέτες και των δύο χωρών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα και ο Μίλερ ήταν μεταξύ των επικεφαλής επιχειρήσεων που τον συνόδευσαν στο ταξίδι.
Η Gazprom προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια των περισσότερων αγορών της στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, κυρίως λόγω των εκρήξεων που κατέστρεψαν σοβαρά τους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα πέρυσι. Οι έρευνες δεν έχουν ακόμη δείξει ποιος ήταν υπεύθυνος.
Η Ουγγαρία είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας ο ηγέτης, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Όρμπαν είπε στον Πούτιν όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουγγαρία δεν ήθελε ποτέ να εναντιωθεί στη Ρωσία και ότι προσπαθούσε να σώσει τις διμερείς επαφές. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία είπε ότι η απόφαση του Όρμπαν να προχωρήσει στη συνάντηση ήταν «ανησυχητική». Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε ότι οι εικόνες τους να κάνουν χειραψία ήταν «πολύ, πολύ δυσάρεστες».
Η Ουγγαρία θεωρείται ως ο βασικός πιθανός αντίπαλος σε μια απόφαση που αναμένεται τον Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ με την Ουκρανία, κάτι που θα απαιτούσε την ομόφωνη υποστήριξη των 27 μελών του μπλοκ.
Η ΕΕ στο σύνολό της μείωσε δραστικά την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά το TASS επικαλέστηκε τον Miller της Gazprom να είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία φέτος ανήλθαν σε 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
«Και έχουμε μια συμφωνία ότι θα παρέχουμε επιπλέον όγκους σε συνεχή βάση τον ερχόμενο χειμώνα», είπε.
Ο Μίλερ είπε ότι η ημερήσια ζήτηση από την Κίνα ήταν επίσης πάνω από τα μειωμένα επίπεδα.
«Προμηθεύουμε τακτικά επιπλέον όγκους στην κινεζική αγορά. Επιπλέον, αυτό το κάνουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Φέτος, νομίζω (η επιπλέον ποσότητα) θα είναι 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», φέρεται να είπε.







