BNP Paribas: Τα hedge funds αναμένεται να αυξήσουν τις αποδόσεις τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων

Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου θα παράγουν υψηλότερες αποδόσεις με την προοπτική ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα της BNP Paribas για λογαριασμό των επενδυτών της.

Τα επιτόκια στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη του 2021 για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, με την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας να ενισχύει την αίσθηση ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι τα hedge funds θα αποδώσουν κατά μέσο όρο 9,75% ετησίως μέσα σε 19 μήνες κατά μέσο όρο, από 6,85%, σύμφωνα με την έρευνα.
Ωστόσο, τα ίδια τα hedge funds πιστεύουν ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο, έως και 29 μήνες, όπως έδειξε η έρευνα.

Η BNP Paribas δήλωσε ότι τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα hedge funds τείνουν να αποδίδουν καλά σε περιβάλλοντα υψηλότερων και σταθερών επιτοκίων και λιγότερο όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα.

Όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε έναν κύκλο σύσφιξης ή χαλάρωσης, η απόδοση των hedge funds δεν συσχετίζεται με την άνοδο και την πτώση των επιτοκίων, πρόσθεσε.

Αφαιρώντας τη γενική άνοδο του δείκτη παγκόσμιων μετοχών MSCI, τα hedge funds σημείωσαν κατά μέσο όρο 1,10% καλύτερη απόδοση από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2023, ανέφερε η BNP Paribas.
Μόνο τέσσερις από τις κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 πιο εμπορεύσιμα νομίσματα πραγματοποίησαν συνεδριάσεις καθορισμού επιτοκίων τον Αύγουστο. Μέχρι τότε, ο συνολικός απολογισμός από το 2023 μέχρι σήμερα για τις κεντρικές τράπεζες της G10 ήταν 1.075 μονάδες βάσης σύσφιξης σε 33 αυξήσεις.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου συμφώνησαν με τους επενδυτές τους σχετικά με τις πιθανές αποδόσεις και το 62% δήλωσαν ότι θα πρέπει να ξεπεράσουν το επιτόκιο χωρίς κίνδυνο κατά 6% ή περισσότερο.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες επενδυτές σχεδίαζαν να μεταφέρουν χρήματα σε μια διαφορετική στρατηγική hedge fund που πίστευαν ότι θα υπεραποδώσει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
Οι στρατηγικές επιλογής περιλάμβαναν συστηματικά διαπραγματεύσιμους συμβούλους διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων, διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων και ενεργά διαχειριζόμενη διαπραγμάτευση μακροοικονομικών χαρτοφυλακίων.

Οι μη ικανοποιητικές αποδόσεις μπορεί τελικά να στρέψουν την προσοχή των επενδυτών από τον κλάδο των hedge funds σε άλλα είδη επενδύσεων που θεωρούνται εναλλακτικές αλλά με καλύτερες επιδόσεις, πρότεινε ο επενδυτής οικογενειακών γραφείων Michael Oliver Weinberg.

“Ακόμη και αν τα hedge funds επιτύχουν καθαρή απόδοση 10% με 5% απόδοση σε μετρητά, αυτό είναι μόνο 5% απόδοση από τον κίνδυνο. Ενώ σήμερα μπορεί κανείς να επιτύχει υψηλότερες αποδόσεις όπως οι μετοχές με πιστωτικό κίνδυνο όπως ο πιστωτικός κίνδυνος από ανώτερες, βαριές, εξασφαλισμένες ιδιωτικές πιστώσεις και ακίνητα”, δήλωσε ο Weinberg.

(Η BNP Capital Introduction Group διεξήγαγε έρευνα σε 82 διαχειριστές hedge funds το “καλοκαίρι” του 2023).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.