Λέτε να έχουμε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πότε;

Παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου, το τελευταίο διάστημα υπήρχαν δηλώσεις στελεχών για την ανάγκη κάποια στιγμή της αύξησης των ορίων ηλικίας. Η κουβέντα έχει ανοίξει, απλά το μόνο που δεν ξέρουμε είναι, το πότε αυτό θα γίνει.

Υπάρχουν μελέτες από τα μνημονιακά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011 με το Ν.3863. Ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού ανά τριετία. Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα ο νόμος αυτός παραμένει. Επομένως, με βάση τον συγκεκριμένο νόμο, από το 2024 και μετά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής, με σημείο αναφοράς την ηλικία των 65 ετών. Επειδή την προηγούμενη περίοδο αναφοράς η μεταβολή του προσδόκιμου ζωής στα 65 έτη ήταν πολύ μικρή, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά την επόμενη τριετία. Όπως προβλέπει η ασφαλιστική νομοθεσία, η επόμενη επαναξιολόγηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής θα γίνει το 2027. Επομένως πάντα από τότε και μετά θα υπάρχει ο κίνδυνος της αύξησης.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 62 έτη, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα), είτε στα 67 έτη, με συμπληρωμένη απλώς μια 15ετία (4.500 ένσημα).

Ο νόμος μιλά για το προσδόκιμο ζωής. Ως προσδόκιμο ζωής ή προσδόκιμο επιβίωσης ονομάζεται ο αριθμός των ετών που αναμένεται να ζήσει ένα μέσο άτομο μιας δεδομένης ηλικίας. Πολυάριθμοι παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών (π.χ. κάπνισμα), των χρόνιων νόσων (π.χ. συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, νεφροπάθεια τελικού σταδίου ή καρκίνοι), του φύλου (οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες), της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, της διατροφής, της ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τις μελέτες το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται, σε αντίθεση με τους μισθούς που αναλογικά με την ακρίβεια είναι χαμηλότερες και το ασφαλιστικό σύστημα συνεχώς χάνει έσοδα. Γιατί γίνεται αυτό;

Οι γεννήσεις στην χώρα μας συνεχώς μειώνονται και ο ελληνικός πληθυσμός συνεχώς γερνά. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί σε αναλογιστικές μελέτες.

Δυστυχώς ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται και ο ηλικιακά μεγαλύτερος πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς. Επομένως, συνεχώς θα γίνεται κουβέντα από εδώ και στο εξής για το συνταξιοδοτικό. Θα πρέπει να υπάρξει τόνωση και κίνητρα διατήρησης θέσεων εργασίας και αύξηση των κινήτρων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόλησης. Θα πρέπει να ανοίγουν επιχειρήσεις ή και να διατηρηθούν οι υπάρχουσες ώστε να μπορεί και το κράτος να εισπράττει εισφορές. Φορολογικές πολιτικές όπως αυτές που περιγράφονται για τις μικρές επιχειρήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με την «οριζόντια» φορολόγηση δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτέλεσμα, όπως τα λουκέτα, την μείωση θέσεων εργασίας κ.ά. Τα συμπεράσματα δικά σας…..

Παναγιώτης Ράγγος -Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης