Πόλεμος με τις πολυεθνικές: Παραβάσεις κατά συρροή και πρόστιμα που δεν πληρώνονται

«Σταγόνα στον ωκεανό» των υπερκερδών που καταγράφουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί στη χώρα μας είναι τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται… «αραιά και που» από τα διάφορα υπουργεία και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με αφορμή τον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση κατά της αισχροκέρδειας, επιβλήθηκαν «καμπάνες» ύψους 2 εκατ. ευρώ στην P&G (Procter & Gamble) και Unilever για παράβαση ανώτατου ορίου κέρδους σε μια σειρά προϊόντων τους, έχουν λάβει εκθέσεις παράβασης άλλες δυο εταιρείες ενώ τρεις ακόμα ελέγχονται εξονυχιστικά. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως από τη διενέργεια ελέγχου, τον εντοπισμό της παράβασης και την επιβολή προστίμου μέχρι την είσπραξη του και την «πειθάρχηση» της εταιρείας-παραβάτη μεσολαβεί πολύς χρόνος, μακρά δικαστική διαμάχη και «ψαλίδι» στα πρόστιμα, όπως έχει δείξει το παρελθόν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε τα ανώτατα προβλεπόμενα πρόστιμα στις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων P&G (Procter & Gamble) και Unilever,  καθώς από τους ελέγχος που έγιναν σε σούπερ μάρκετ προέκυψε πως σε πλέον των 100 κωδικών προϊόντών τους, (απορρυπαντικών, καθαριστικών σπιτιού και ειδών ατομικής υγιεινής) υπήρχε μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη απόκλιση τιμής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που προβλέπεται βάσει του νόμου του 2021, νόμου-αντιστάθμισμα στο κύμα ακρίβειας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν σταματά στις δυο εταιρείες και συνεχίζει το «ξεψάχνισμα» των πολυεθνικών, στο δόγμα Μητσοτάκη «οι πολυεθνικές να καταλάβουν πως η Ελλάδα δεν είναι μπανανία». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newmoney έχουν παραλάβει ήδη τις εκθέσεις ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και φέρονται να είναι αντιμέτωπες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ δυο ακόμα εταιρείες, οι Johnson & Johnson και Colgate-Palmolive. Παράλληλα, υπό στενό έλεγχο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Henkel (γνωστή για τις ετικέτες Dixan, Persil, Schwarzkopf), Jacobs Douwe Egberts (γνωστή για τους καφέδες Jacobs, Bravo, L’Or Espresso), Nestle (γνωστή για τα προϊόντα Neslac, Λουμίδης Παπαγάλος, Maggi, Nesquik, Friskies) και SC Johnson (Glade, Duck, Raid).

Χαίρουν ατιμωρησίας

Το πρόσφατο «κυνήγι» της κυβέρνησης σε βάρος πολυεθνικών που παραβιάζουν συστηματικά αγοραστικές διατάξεις και όρους ανταγωνισμού σε βάρος των καταναλωτών αλλά και του κράτους αναδεικνύει ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις, η αισχροκέρδεια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνού, καθώς έχουν προηγηθεί οι τριγωνικές και ενδομιλικές συναλλαγές, η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, η σύσταση καρτέλ. Εκατοντάδες καταγγελίες σε βάρος των πολυεθνικών κολοσσών από μέχρι πρότινος συνεργάτες τους, φορείς ή και πολίτες μεμονωμένα στοιβάζονται σε διάφορα στάδια είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Ε.Α. βρέθηκε στο στόχαστρο και του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος την κατηγόρησε πως «κάνει ρεπορτάζ τιμών αντί να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα». Από την πλευρά της η Επιτροπή απαντά πως δεν είναι αγορανομία, υπενθυμίζοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό σε σχέση με τον όγκο των καταγγελιών αλλά και το διεθνές και ευρωπαϊκό παράδειγμα τόσο στη μεθοδολογία όσο και στον χρόνο διεκπεραίωσης των υποθέσεων.

Οι παροικούντες τη Ιερουσαλήμ του κλάδου μιλούν για διαχρονικές πολιτικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή, ιδίως την προηγούμενη περίοδο, όπου υπήρχε αίσθηση καθεστώτος ατιμωρησίας των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες λειτουργούσαν ως κράτος εν κράτει καθορίζοντας τιμές, επιβάλλοντας όρους στους αντιπροσώπους τους και «σπάζοντας» συμβόλαια αποκλειστικότητας τόσο σε προϊόντα όσο και σε γεωγραφικά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις δυο πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στο χώρο των τροφίμων και φέρονται στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν σωρεία καταγγελιών που θα επανακατατεθούν με νέα στοιχεία τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στη ΔΙΜΕΑ.