Τι αποδείξεις θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Περισσότερες αποδείξεις για αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οφείλουν να συγκεντρώσουν φέτος οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς εκτάκτως θα φορολογηθούν για υψηλότερα εισοδήματα.

Δυστυχώς, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα του 2023 που θα εκκαθαριστούν βάσει των φορολογικών δηλώσεων στο 2024. Περιμένουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για να δούμε ακριβώς τι θα ισχύσει και πως.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο που θα υπολογίζει τα εισοδήματα κατ’ ελάχιστο σε 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη άσκησης δραστηριότητας (10% για κάθε τριετία με ανώτατο όριο τις τρεις), καθώς και άλλες παραμέτρους όπως ο τζίρος και προσαύξηση προσωπικού. Με το νομοσχέδιο θα δούμε επακριβώς πως θα διαμορφωθεί ο αλγόριθμος.

Εκτός από τον αυξημένο φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2024, για τα εισοδήματα του 2023 και παρότι βρισκόμαστε ήδη στον Νοέμβριο, κινδυνεύουν και με πρόστιμο 22%, εάν δεν συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος.

Μέχρι και πέρυσι, το σύνολο των αποδείξεων που όφειλαν να προσκομίσουν οι αυτοαπασχολούμενοι υπολογιζόταν με βάση το ύψος των καθαρών κερδών που δήλωναν.

Όμως, από φέτος, το φορολογικό έτος 2023, θα υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό θα ορίζεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα είναι υψηλότερο. Πάντα βέβαια σε περίπτωση που τα κέρδη με βάση των τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού είναι υψηλότερα από τα κέρδη που θα έχουν προκύψει βάσει των βιβλίων.

Έτσι, αναλογικά υψηλότερα, θα πρέπει να είναι και τα ποσά των αποδείξεων για ηλεκτρονικές αγορές που θα προσκομίσουν.

Ø Παραδείγματα

Έστω αυτοαπασχολούμενος με 14 έτη λειτουργίας και χωρίς προσωπικό, δήλωνε μέχρι πέρυσι εισόδημα 8.000 ευρώ. Θα έπρεπε να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 2.400 ευρώ.

Έστω φέτος (2023), δήλωσε πάλι βάσει των βιβλίων του κέρδη 8.000 ευρώ. Με βάση των τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού το εισόδημά του θα προσδιοριστεί σε 10.920 ευρώ + 3.276 (30% βάσει των 3 τριετιών), το ύψος των αποδείξεων θα πρέπει να είναι 4.259 ευρώ.

Επομένως, μέσα σε περίπου 1,5 μήνα θα πρέπει να συγκεντρώσει 1.859 ευρώ επιπλέον αποδείξεις. Αν δεν το πετύχει θα επιβαρυνθεί με «πέναλτι» 22%. Στο παράδειγμά μας ο επιπλέον φόρος θα είναι 409 ευρώ.

Το πρόβλημα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι πως, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή μέσα σε περίπου 1,5 μήνα, θα πρέπει να καλύψουν την επιπλέον διαφορά (αν υπάρχει), ώστε να αποφύγουν το πρόστιμο. Στο παράδειγμά μας, αν δεν το πετύχουν, θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 409 ευρώ. Θεωρούμε, ότι το μέτρο, αν τελικά με την οριστική ψήφιση του νομοσχεδίου εφαρμοστεί, θα είναι άδικο. Θα φέρει επιπλέον επιβαρύνσεις σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων. Θα έχουν και αυξημένο φόρο βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού και επιπλέον φόρο λόγω της προσαύξησης των αποδείξεων.

Ø Η ισχύουσα νομοθεσία για τις αποδείξεις

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών. Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εντός του 2023, έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος πρέπει να καλύψουν ποσοστό όχι 30% αλλά 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος. Επίσης, για τους φορολογούμενους των οποίων έχουν κατασχεθεί λογαριασμοί το απαιτούμενο όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Ø Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει επιπλέον έκπτωση

Προβλέπεται έξτρα έκπτωση εισοδήματος ίση με το 30% των αποδείξεων που θα προσκομιστούν από 20 επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αφορούν:

Κτηνιατρικές υπηρεσίες
Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
Εργασίες ηλεκτρολόγου
Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
Εργασίες ξυλουργού
Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ.
Εργασίες σκυροδέματος
Υπηρεσίες ταξί
Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
Υπηρεσίες κηδειών
Υπηρεσίες μασάζ
Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
Ανάπτυξη φωτογραφιών
Σχολές χορού
Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
Νομικές υπηρεσίες
Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος.

Συγκεκριμένα θα γλιτώνουν φόρο:

έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Παναγιώτης Ράγγος-Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης