Ψηφιακή κάρτα από 1η Ιανουαρίου για εργαζόμενους σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει  θέμα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας καθώς στόχος  της κυβέρνησης είναι να υπάρξει καθολική εφαρμογή εντός του 2024 από το σύνολο των επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα γίνει για το σύνολο των επιχειρήσεων που εντάσσονται σε αυτούς τους κλάδους χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο εργαζομένων. Φυσικά η διαδικασία απαιτεί ανάρτηση όλων των ΚΑΔ που εντάσσονται στην υποχρέωση ενώ η ενημέρωση των επιχειρήσεων θα προκύψει και αυτοματοποιημένα μέσα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ όπου θα οριστεί η τιμή «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου εντάσσονται και υποχρεούνται στην χρήση της Ψηφιακής Κάρτας σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους 2 πολύ σημαντικούς κλάδους της αγοράς στις οποίες απασχολούνται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.

Μετά το καλοκαίρι προσδιορίζεται το διάστημα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό & Επισιτισμό. Η πιλοτική εφαρμογή ίσως αρχίσει εντός του καλοκαιριού ωστόσο και πάλι με 3μηνο πιλοτικό διάστημα και με δήλη ημερομηνίας πλήρους εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου 2024.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία που έχει αποκτηθεί από όσες επιχειρήσεις υποχρεούνται στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι αυτόνομα συστήματα ωρομέτρησης που δεν επικοινωνούν με τα δεδομένα της μισθοδοσίας (π.χ. τα ωράρια) δεν παρέχουν καμία ασφάλεια στον εργοδότη ενώ θα δημιουργήσουν μεγάλη γραφειοκρατία τόσο στους εργοδότες όσο και στους λογιστές/υπευθύνους μισθοδοσίας στο θέμα της εκκαθάρισης της μισθοδοσίας αν τα αποτελέσματα της ψηφιακής κάρτας δεν επικοινωνούν με το λογισμικό μισθοδοσίας της επιχείρησης είτε αυτό τηρείται εσωτερικά είτε είναι σε εξωτερικό λογιστή.