Προκαταβολή 10% της ρύθμισης μέσω Εξωδικαστικού θα μπορούν να ζητούν οι Servicers από τους οφειλέτες

Προκαταβολή 10% του ποσού της ρύθμισης που θα βγάζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού,θα μπορούν να ζητούν οι εταιρείες διαχείρισης από τους οφειλέτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον πλειστηριασμό, όπως προβλέπει τροπολογία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τα δάνεια.

Το νομοσχέδιο υιοθετεί μία από τις βασικές ενστάσεις των Servicers για την τήρηση των ρυθμίσεων, την δέσμευση του οφειλέτη με προκαταβολή ποσού της ρύθμισης που θα βγάζει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού.

Πλέον, με την τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ, παρέχεται η δυνατότητα στους χρηματοδοτικούς φορείς, κατά την αντιπρότασή τους προς οφειλέτες των οποίων το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού (εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη), να συμπεριλάβουν, ως όρο ρύθμισης, προκαταβολή στο οριζόμενο ποσοστό που προκύπτει από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020, οφειλής.

Στο κείμενο της τροπολογίας ορίζεται συγκεκριμένα όπως αναφέρει το foronews : «Για περιπτώσεις οφειλετών στους οποίους έχει κοινοποιηθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού, εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, η αντιπρόταση των χρηματοδοτικών φορέων δύναται να περιέχει προκαταβολή ποσοστού έως δέκα τοις εκατό (10%), επί του κεφαλαίου, όπως διαμορφώνεται από την πρόταση του υπολογιστικού εργαλείου, η οποία καταβάλλεται στον πιστωτή με το μεγαλύτερο άθροισμα ποσών ανάκτησης ανά οφειλή. Ο πιστωτής αυτός δύναται να εξαιρέσει από τη χορηγηθείσα αντιπρόταση τη λήψη της προκαταβολής ή να τη μειώσει εφόσον συνεκτιμήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη οικονομική δυσχέρεια ή τυχόν κοινωνικά κριτήρια ή ειδικά προβλήματα υγείας».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του θα διεξαχθεί σήμερα, αφού προηγηθούν ονομαστικές ψηφοφορίες επί 4 άρθρων και μίας τροπολογίας που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές για τα κόκκινα δάνεια, οι οποίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υιοθετήθηκαν κατόπιν παρατηρήσεων και προτάσεων που έγιναν στο δημόσιο διάλογο.

Σε ό,τι αφορά τους Servicers, το νομοσχέδιο διευκρινίζει και την νομιμοποίησή τους να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση για την «Εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων», «σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης των απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων σε διαχειριστές πιστώσεων, αυτοί νομιμοποιούνται, ως μη δικαιούχοι διάδικοι, να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, παρίστανται ή συμμετέχουν σε προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, διαδικασίες αφερεγγυότητας και διευθέτησης οφειλών. Εφόσον ο διαχειριστής πιστώσεων συμμετέχει σε οποιαδήποτε δίκη με την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου, το δεδικασμένο της απόφασης καταλαμβάνει και τον αγοραστή πιστώσεων». Προβλέπεται επίσης ότι «σε περίπτωση ανάθεσης της διαχείρισης απευθείας από πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα, αρκεί να προσκομίζεται η σύμβαση διαχείρισης σε περιληπτική μορφή ή απόσπασμα αυτής», ενώ τα παραπάνω ισχύουν «και σε όσες περιπτώσεις ο διαχειριστής πιστώσεων αναλαμβάνει τη διαχείριση απαιτήσεων που έχουν τιτλοποιηθεί σύμφωνα με τον ν. 3156/2003».

Σημειώνεται ότι το θέμα της νομιμοποίησης των Servicers (κατόπιν ερμηνευτικού κενού από την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των νόμων 4354/2015 και 3156/2003, εξαιτίας του οποίου είχαν οδηγηθεί σε «πάγωμα» οι πλειστηριασμοί) είχε διευθετήσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Με απόφασή της τον Φεβρουάριο του 2023, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.