Το Πακιστάν δημιουργεί τεχνητή βροχή για να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη

Το Πακιστάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τεχνητή βροχή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την τοξική αιθαλομίχλη που πλήττει τη Λαχώρη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η Λαχώρη κατατάσσεται συχνά ως ένα από τα χειρότερα μέρη στον κόσμο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ρύποι  PM2.5 είναι μικροσωματίδια που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.  Στις μετρήσεις του Σαββάτου, τα επίπεδα χτύπησαν κόκκινο αφού ήταν 66 φορές πάνω από τα όρια επικινδυνότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το Σάββατο πέταξαν πάνω από την περιοχή αεροπλάνα με εξοπλισμό σποράς νεφών, που βοηθά να σχηματιστούν σύννεφα και μπορεί να αυξήσει τη βροχόπτωση. Η δημιουργία τεχνητής βροχής δόθηκε σαν «δώρο» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν στραφεί όλο και περισσότερο στη σπορά νεφών για να δημιουργήσουν βροχή στην άνυδρη έκταση της χώρας.

Η διαδικασία, επίσης γνωστή ως τεχνητή βροχή ή blueskying, προβλέπει τη σπορά ιωδιούχου αργύρου, το οποίο έχει παρόμοια δομή με τον πάγο, στα σύννεφα για να ενθαρρύνει τη συμπύκνωση που σχηματίζεται ως βροχή.

Οι ειδικοί έχουν πει ότι η βροχή είναι αποτελεσματική στη μείωση της ρύπανσης.