Πολιτική… αναμπουμπούλα φέρνει η πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Κραδασμούς οριζόντια και κάθετα στο πολιτικό στερέωμα φέρνει η απόφαση του πρωθυπουργού να δρομολογήσει την νομοθετική πρωτοβουλία για ισότητα στο θεσμό του γάμου.

Στις δεδομένες αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, με την ΚΟ της ΝΔ να αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί με τρεις γραμμές μετά την παραίνεση Μητσοτάκη, προστέθηκε η ένταση και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αιφνιδιαστική στήριξη Κασσελάκη στο αναμενόμενο νομοσχέδιο. Και στο ΠΑΣΟΚ, όμως, φαίνεται πως υπάρχουν διπλές γραμμές…

Γαλάζιες αντιδράσεις παρά το “μασάζ” Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός με μια πολιτική… πιρουέτα έδωσε μια διέξοδο «αξιοπρεπούς διαφυγής» προς τους ουκ ολίγους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ μέσω της αποχής από την κρίσιμη ψηφοφορία. Για να αποφύγει τους κραδασμούς στην κυβέρνηση  άναψε το πράσινο φως στους βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, έθεσε εμμέσως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους υπουργούς και επέδειξε ως αποδεκτή εναλλακτική στους “διαφωνούντες” την αποχή από την ψηφοφορία.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πάντως εδώ και μέρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, με υπουργούς και βουλευτές να εκφράζουν δημόσια τον έντονο προβληματισμό και τη διαφωνία τους για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αν και δεν έχει παρουσιαστεί ούτε λέξη από το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα όσα είπε και ο πρωθυπουργός θα προβλέπει την τεκνοθεσία παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια την παρένθετη μητέρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σχεδόν η μισή ΚΟ της ΝΔ, η οποία αριθμεί 158 βουλευτές, διαφωνεί με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και είναι πολυ πιθανόν όπως συνέβη και στη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η ΚΟ της ΝΔ να εμφανιστεί διαιρεμένη στα τρία, δηλαδή άλλοι -οι λιγότεροι εκτιμάται- να υπερψηφίσουν και οι περισσότεροι βουλευτές να καταψηφίσουν ή να απέχουν της διαδικασίας. Όπως είχε συμβεί και το 2015 όταν 19 γαλάζιοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 29 κατά και 27 ακόμα τους… ψάχνουν.

 

Από τους βουλευτές που καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, διατηρούν σήμερα τη βουλευτική τους έδρα οι: Άννα Καραμανλή, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή και Νότης Μηταράκης. Από τους βουλευτές που απείχαν από την ψηφοφορία του 2015, έχουν και σήμερα βουλευτική έδρα οι Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην κυβέρνηση, που ετοιμάζει «φροντιστήριο» στην Πειραιώς υπό την μπαγκέτα του Α. Σκέρτσου, του Αλ. Πατέλη και του Στ. Καλαφάτη, εκτιμούν πως η μεγάλη πλειοψηφία των γαλάζιων διαφωνούντων σ στο ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής.

Δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ για την κομματική πειθαρχία

Με την πρόσφατη συνέντευξη του στο STAR ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «πολιτική δειλία» που επέδειξε απέναντι στην ΚΟ της ΝΔ και την «άκρως καιροσκοπική» στάση του σε θέμα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το «ατελές» νομοσχέδιο για την ισότητα όλων στο γάμο «αν κι ακόμα δεν έχουμε δει μια λέξη του», βάζοντας παράλληλα θέμα κομματικής πειθαρχίας στη ψήφο.

Στην Κουμουνδούρου ήδη καταγράφονται αντιδράσεις στην τοποθέτηση του προέδρου. Πολλοί ανέμεναν μια κίνηση, που να δυσκολεύει περαιτέρω το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, ο οποίος σύρεται από τις αντιδράσεις των βουλευτών του, αποδεχόμενος και την «αξιοπρεπή στάση της αποχής». Αρκετοί προτιμούσαν μια πρωτοβουλία για κάλεσμα συστράτευσης και από κοινού δέσμευσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για τη ψήφιση ενός πραγματικά προοδευτικού νομοσχεδίου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, καταψηφίζοντας την κυβερνητική ρύθμιση και οδηγώντας την στο να μην περάσει. Για κάτι τέτοιο μάλιστα προετοίμαζε και η αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Παππά ««Δεν είναι τζάμπα η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στη στάση αρχής του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταθεί ποτέ απέναντι στην κοινωνική πρόοδο» είπε και κάλεσε με κομματική πειθαρχία τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν.

Στο ζήτημα, πάντως, της κομματικής πειθαρχίας υπήρξε, για ακόμα μια φορά, δυσαρέσκεια σε βουλευτές και στελέχη. Κάποια εξ αυτών την εξέφρασαν δημόσια, όπως ο διευθυντής της ΚΟ Γ. Τσίπρας και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γ. Σαρακιώτης, και κάποια άλλα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, προσθέτοντας την σε μια σειρά αστοχιών από πλευράς προέδρου.

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ, αν ερμηνεύσει κανείς τα λεγόμενα Ανδρουλακη, κινείται προς την καταψήφιση του νομοσχεδίου ή προς τη ψήφιση επί της αρχής, καταψηφίζοντας κομμάτια του. Άλλωστε μέχρι τώρα υπάρχει το «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Νέας Δημοκρατίας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Τα 49 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στο Ζάππειο

Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν πολλές βουλευτικές φωνές που ζητούν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Μ. Χριστοδουλάκης είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μιλήσει υπέρ και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει πως θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ στη βουλή.