Τουρκία: Αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 45%

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο ή το επιτόκιο δημοπρασίας ρεπό μίας εβδομάδας από 42,5% σε 45%.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η Επιτροπή εκτιμά ότι η νομισματική σύσφιξη που απαιτείται για την καθιέρωση της αποπληθωριστικής πορείας έχει επιτευχθεί και ότι το επίπεδο αυτό θα διατηρηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε δελτίο τύπου.

Η προσοχή όμως βρίσκεται στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, με τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες να διαφωνούν ως προς το πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα επιτόκια σε «απαγορευτικά» επίπεδα για καταναλωτές και πολλές επιχειρήσεις. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs βλέπουν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η JPMorgan προβλέπει πολύ μεγαλύτερη παύση.

Η CBRT σημείωσε ότι η τάση του πληθωρισμού παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να προσαρμόζει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της, αν χρειαστεί, προκειμένου να φέρει τον τουρκικό πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο του 5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τουρκικός ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 64,77% τον Δεκέμβριο.

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.