Οικογένεια Καρνέση: Η ιστορική πορεία στη ναυτιλία και η Ελινόιλ

Ένα από τα ισχυρότερα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν κρύβεται πίσω από το λουτρό αίματος στη Γλυφάδα. Η Μαρία Καρνέση και ο γαμπρός της Αντώνης Βλασσάκης, καθώς και ένα ακόμη στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του πρώην επιστάτη της οικογένειας στους Πεταλιούς, του Αιγύπτιου Ελ Μπουράι ή αλλιώς «Άρη» όπως τον γνώριζαν όλοι επί χρόνια στην εταιρεία, πριν βάλει και ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

Η οικογένεια Καρνέση είναι συνδεδεμένη με την ναυτιλία και τον εφοπλισμό αλλά και με την ελληνική εταιρεία πετρελαιοειδών και ενέργειας Ελινόιλ.

Για τους γνώστες ονομάτων και καταστάσεων της θάλασσας, η οικογένεια Καρνέση ήταν σημείο αναφοράς όχι μόνο λόγω της ισχύος και των επιτυχημένων κινήσεων τους αλλά και για το δέσιμο που είχαν τα μέλη μεταξύ τους.

«Πατριάρχης» ο 85χρονος Σπύρος Καρνέσης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο και που μαζί με τις αδερφές του Μαρία και Δέσποινα αλλά και τον σύζυγο της δεύτερης Αντώνη Βλασσάκη, ήταν επικεφαλής σε μια ναυτιλιακή εταιρεία με συνεχείς αγορές και νηολόγηση τάνκερ, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους στο χώρο των καυσίμων και του real estate. Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας στόλος που ξεπερνούσε τα 20 πλοία, η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών και ενέργειας Ελινόιλ, με τον Σπ. Καρνέση να έχει περίπου το 65% της, αλλά και πολλά ακίνητα, ανάμεσα τους οι μισοί Πεταλιοί, οι ιδιόκτητες «Μαλβίδες της Ελλάδας».

Από τους Πεταλιούς και τη χρόνια δικαστική διαμάχη με τους έτερους ιδιοκτήτες, την οικογένεια Εμπειρίκου, πάλαι ποτέ φίλοι και συνεργάτες όμως εδώ και πολλά χρόνια εχθροί στις δικαστικές αίθουσες, εκκινούν τα δυσάρεστα της οικογένειας.

Ωστόσο αυτό που άφηνε το στίγμα του, μέχρι την αιματηρή τραγωδία, ήταν η ενδοοικογενειακή διαμάχη του τελευταίου διαστήματος. Οι αδελφές Καρνέση και ο γαμπρός Βλασσάκης στράφηκαν κατά του Σπύρου Καρνέση, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για οικειοποίηση περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ από κοινούς λογαριασμούς, χωρίς να αποδώσει τα μισά στις οικογένειες των δυο αδερφών του. Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης μετέφερε το σύνολο των χρημάτων από πώληση κάποιων δεξαμενόπλοιων σε αποκλειστικά δική του εταιρεία, χωρίς να ενημερώσει και να αποδώσει το μερίδιο που αναλογούσε στις Δέσποινα και Μαρία.

Η Ελινόιλ και οι συνεχείς φήμες για εξαγορά της 

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΙΝΟΙΛ ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, με ένα πανελλαδικό δίκτυο 580 πρατηρίων. Όπως σημειώνεται στο εταιρικό προφίλ «εδώ και δεκαετίες κατέχει ηγετικό ρόλο στον χώρο του εφοδιασμού των βιομηχανικών μονάδων με καύσιμα και λιπαντικά. Παράλληλα, δραστηριοποιείται με σημαντικές επενδύσεις σε όλες τις μαρίνες της Ελλάδος στον εφοδιασμό σκαφών αναψυχής, αλλά και στην εξυπηρέτηση της ποντοπόρου ναυτιλίας με λιπαντικά.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει αναπτύξει μια πολύ έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, πουλώντας πετρελαιοειδή προϊόντα σε 4 Ηπείρους και σήμερα συγκαταλέγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας. Η ΕΛΙΝΟΙΛ διαθέτει τρεις θυγατρικές την ελίν Ναυτική, ελίν Σταθμοί, ελίν Τεχνική».

Η Ανζελίκ Καρνέση, κόρη του Σπ. Καρνέση, είναι μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, η Ελινόιλ έχει βρεθεί στο επίκεντρο αγοραπωλησίας, με τον Σπύρο Καρνέση, ωστόσο, να διαψεύδει κάθε συζήτηση, παραμένοντας ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας.