Στο 2,0% ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις

Ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτών στην Ιαπωνία επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αλλά ξεπέρασε τις προβλέψεις και διατηρήθηκε στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες ότι θα τερματίσει τα αρνητικά επιτόκια μέχρι τον Απρίλιο.
Η άνοδος 2,0% στον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) ήταν πιο αργή από την αύξηση 2,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, υπογραμμίζοντας τις απόψεις ότι ο πληθωρισμός ώθησης κόστους από τις εισαγωγές εμπορευμάτων θα μπορούσε να απαλύνει τον πόνο της υψηλότερης διαβίωσης δικαστικά έξοδα.
«Ο ΔΤΚ του Ιανουαρίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η BOJ να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Marcel Thieliant στην Capital Economics, αναφερόμενος στο ιαπωνικό όνομα για τις συζητήσεις για τους μισθούς.
«Εξακολουθούμε να θεωρούμε πιο πιθανή μια αύξηση τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο Thieliant. «Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί πολύ πάνω από το 2% τον Φεβρουάριο καθώς αρχίζουν τα βασικά αποτελέσματα από την έναρξη των ενεργειακών επιδοτήσεων πριν από ένα χρόνο, κάτι που θα επιτρέψει στην Τράπεζα να πει μια πιο συναρπαστική ιστορία ότι ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός», πρόσθεσε.
Πρόσθετα στοιχεία για τον μήνα Ιανουάριο έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο ίδιος δείκτης εξαιρουμένων μόνο των νωπών τροφίμων βελτιώθηκε κατά 2,0% σε ετήσια βάση.

 

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.