Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας : Το χτύπημα μιας κάρτας λύνει το πρόβλημα;

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι χρήσιμο βοηθητικό εργαλείο που όμως από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα της αδήλωτης εργασίας. Θα πρέπει να συνοδεύεται από εκτεταμένους ελέγχους του ΣΕΠΕ.

■ Τα προβλήματα

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι έλεγχοι ψηφιακοί, εξ αποστάσεως. Ο επιθεωρητής μπαίνει στο σύστημα και κοιτάζει αν συμφωνούν τα δηλωμένα προγράμματα των εργαζομένων στην Εργάνη ΙΙ με τα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας.

Δεν γίνονται έλεγχοι διά ζώσης, να έλθει η Επιθεώρηση Εργασίας π.χ στο σουπερμάρκετ, να δει ποιοι είναι πράγματι μέσα και δουλεύουν κι αν έχουν χτυπήσει την κάρτα τους, ή ακόμη και αν γίνουν αυτοί οι έλεγχοι, είναι σπάνιοι.

Στα σουπερμάρκετ, οι ταμίες χτυπάνε κάρτα στις 20.00 και να συνεχίζουν να δουλεύουν άλλα τρία τέταρτα για να εξυπηρετήσουν πελάτες και να κλείσουν ταμείο. Οι εργαζόμενοι στα κρέατα και τα τυριά έρχονται μιάμιση ώρα πριν για να ετοιμάσουν τον χώρο αλλά να μη χτυπάνε κάρτα κι αυτός ο χρόνος εργασίας να μην καταγράφεται πουθενά, οι τετράωροι και οι εξάωροι να χτυπούν κάρτα στο τετράωρο και το εξάωρο ενώ δουλεύουν οκτάωρο.

Επίσης, όποιος καλείται να δουλέψει στο ρεπό του ή Κυριακή έχει παρατηρηθεί να μη χτυπάει κάρτα κ.ά.

Στις Τράπεζες Χτυπάνε οι εργαζόμενοι κάρτα για προσέλευση στις 7.45 και για αποχώρηση στις 15.15 κι από εκεί και πέρα ο εργοδότης μπορεί και παρανομεί με δύο τρόπους:

1. Είτε λέει στον εργαζόμενο να βγει να χτυπήσει την κάρτα του στις 15.15 και να μπει μετά μέσα να συνεχίσει τη δουλειά του χωρίς να καταγράφονται η υπερεργασία και η υπερωρία.

2. Είτε ο εργοδότης αφήνει τον εργαζόμενο να χτυπήσει κανονικά την κάρτα στις 17.15, όμως δεν πληρώνει τις πρόσθετες ώρες δουλειάς. Καταγράφεται ψηφιακά πόσες ώρες δούλεψε αλλά δεν τις πληρώνεται…..

Υπάρχουν και σε άλλους κλάδους προβλήματα με αυθαιρεσίες όπως στις υπηρεσίες καθαρισμού και φύλαξης. Και εκεί παρόμοια προβλήματα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν δωδεκάωρα, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες. Υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν βάλει καν ψηφιακή κάρτα εργασίας παρότι ήταν υποχρεωμένες, ενώ σε άλλες υπάρχει κάρτα αλλά χτυπιέται πάντα σε οκτάωρο, πενθήμερο και καθημερινές. Έτσι η εταιρεία εμφανίζεται νόμιμη ενώ οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τίποτε, νυχτερινά, υπερωρίες, Κυριακές.

Η λύση των εργαζομένων;

Η καταγγελία. Είναι εύκολο;

Όχι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κυριαρχεί ο φόβος. Οι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν καταγγελία γιατί οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τη σύμβαση σε όσους ζητούν τα λεφτά τους ή τους εκδικούνται μεταθέτοντάς τους σε άλλο πόστο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ή ακόμη υπάρχουν και απειλές.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα εργαλείο μέτρησης του ενεργού και του ανενεργού χρόνου των εργαζομένων. Όμως δεν αρκεί το χτύπημα μιας κάρτας για να λύσει τα προβλήματα. Χρειάζεται ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο;

Φαίνεται να μην υπάρχει η βούληση για ελέγχους. Όλα μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί στην κάρτα. Τα προβλήματα τα καταγράφουμε με στόχο την επίλυσή τους. Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξουν αλλαγές.
Τα συμπεράσματα δικά σας…..
Παναγιώτης Ράγγος -Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης