«Επιτελικό ναυάγιο» μονάχα δέκα μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής των πολιτών σε ότι αφορά την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας «εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», με τους κατοίκους πλέον – όπως όλα δείχνουν – να έχουν την υποστήριξη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Όπως πρόσφατα σας ενημέρωνε το SBCTV.GR , το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει ποικίλης ύλης αντιδράσεις, καθώς το νομοσχέδιο αναγκάζει μεγάλη μερίδα πολιτών να αναλάβουν αποκλειστικά την ευθύνη στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Εκτός αυτού, αν δε πράξουν τα δέοντα, δηλαδή αν δε βάλουν… βαθιά το χέρι στη τσέπη, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα. Εκτός αυτού, η ακίνητη περιουσία τους θα μείνει πλήρως απροστάτευτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – έκτρωμα, ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, περνώντας… στα ψηλά, λόγω της προεκλογικής περιόδου που βρισκόταν σε εξέλιξη, δίχως να δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση και έγκαιρη ενημέρωση.

Για να αντιληφθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου τι ακριβώς πρέπει να κάνει, καλείται να απευθυνθεί σε ειδικούς για την έκδοση τεχνικής έκδοσης, η οποία φυσικά θα έχει υψηλότατο κόστος. Επόμενο βήμα η κάλυψη των… απαραίτητων αναγκών, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε νέα έξοδα.

Όποιος φυσικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει κάτι από τα παραπάνω, ο ”πέλεκυς” του… επιτελικού κράτους θα είναι βαρύς. 

Ταυτόχρονα, όσο οι παραπάνω γραμμές γράφονται, τα αρμόδια υπουργεία θα έπρεπε ήδη να είχαν ετοιμάσει την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση των σχετικών στοιχείων. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση πέρα από το γεγονός πως μετά το μπαλάκι στους πολίτες, τώρα ρίχνει την… καυτή πατάτα στους Δήμους.

Εν ολίγοις, βρισκόμαστε μονάχα δέκα ημέρες πριν ξεκινήσει επισήμως η εφετινή αντιπυρική περίοδος, και το βασικό… όπλο που η κυβέρνηση δημιούργησε επί του θέματος, παραμένει σε καθεστώς προσχεδίου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη Παρασκευή οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς έβγαλαν νέα, αναλυτική εγκύκλιο στην οποία επιτέλους ξεκαθαρίζουν κάποια σημεία, όπως το ποιοι θα είναι οι «ειδικοί» στους οποίους πρέπει να προστρέξουν οι πολίτες. Οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τα δέοντα για τις μελέτες, να τις καταθέσουν στους ΟΤΑ, να κάνουν τις διορθωτικές εργασίες που πρέπει (λιγότερες για το 2024, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο) και εν συνεχεία να ενημερώσουν εκ νέου τους ΟΤΑ ότι συμμορφώθηκαν.

Τέλος, επειδή το εν λόγω νομοσχέδιο συνεχίζει να μπαίνει κάτω από το… χαλί, εκατοντάδες συμπολίτες μας, όντας μη ενημερωμένοι, θα έρθουν άμεσα αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα που δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν και τις 50.000 ευρώ.