Η μείωση των επιτοκίων της Fed προβληματίζει τους αξιωματούχους του ΔΝΤ

Οι επικεφαλής των οικονομικών οργανισμών μικρών και μεγάλων οικονομιών προσπαθούν να συμβαδίσουν με την ταχεία αναπροσαρμογή των προσδοκιών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναστατώνουν τις αγορές από το Λονδίνο έως τη Βραζιλία.

Όλοι επιμένουν ότι καθορίζουν την πολιτική τους ανεξάρτητα από τη Fed και τη βασίζουν στις τοπικές συνθήκες. Όμως οι συνθήκες αυτές ταλανίζονται τώρα από την ξαφνική πιθανότητα τα αμερικανικά επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους μετά από μια σειρά στοιχείων για τον πληθωρισμό που ήταν θερμότερα του αναμενόμενου.

Πρόκειται για μια απροσδόκητη στροφή που έχει υπερφορτώσει το αμερικανικό δολάριο, πιέζοντας σε αντάλλαγμα άλλα νομίσματα και αυξάνοντας την προοπτική νομισματικής παρέμβασης στην Ασία. Επίσης, ανάγκασε τους κεντρικούς τραπεζίτες της Λατινικής Αμερικής να προσαρμόσουν τα σχέδια μείωσης των επιτοκίων τους και άφησε ακόμη και αξιωματούχους στις ανεπτυγμένες χώρες να αναρωτιούνται αν μπορεί να προκύψουν νέοι περιορισμοί στα δικά τους σχέδια χαλάρωσης.

“Όταν ήρθαν τα στοιχεία του Μαρτίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ,  υπήρξε μια δραστική ανατροπή των προσδοκιών και αυτό άλλαξε σημαντικά το κλίμα όσον αφορά το πώς θα συμπεριφερθούν οι οικονομικές μεταβλητές παγκοσμίως”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Φερνάντο Χαντάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όλα τα υπόλοιπα εξαρτώνται κάπως από αυτό

Η ανατίμηση του δολαρίου κατά 4,75% έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων φέτος,  δημιουργεί πονοκεφάλους σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά τα κέρδη του κατά 9,6% έναντι του γιεν της Ιαπωνίας και κατά 6,5% έναντι του γουόν της Νότιας Κορέας ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικά για δύο βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Αυτές οι κινήσεις οδήγησαν αξιωματούχους από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα να συναντηθούν επειγόντως με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν με την ελπίδα να ανακόψουν τις διολισθήσεις, κρατώντας το ενδεχόμενο παρέμβασης αν χρειαστεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα δήλωσε ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν η πτώση του γεν ωθήσει σημαντικά τον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι νομισματικές κινήσεις στο χρονοδιάγραμμα της επόμενης αλλαγής πολιτικής.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτός των ΗΠΑ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη αδυναμία των νομισμάτων (των αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών) με έναν από τους δύο τρόπους – προτείνοντας πιθανή παρέμβαση σε συναλλαγματικές ισοτιμίες και γέρνοντας τη ρητορική των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο “γερακιώτικη” κατεύθυνση”, έγραψε σε σημείωμά του ο Thierry Wizman, στρατηγικός αναλυτής σε θέματα συναλλάγματος και επιτοκίων παγκοσμίως στη Macquarie. “Η Ιαπωνία προσπαθεί και τα δύο”.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προέτρεψαν τις ασιατικές κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στο δικό τους πλέγμα και να αποφύγουν τον πειρασμό να προσδέσουν τις αποφάσεις πολιτικής τους πολύ στενά στις αναμενόμενες κινήσεις της Fed.
“Εάν οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πολύ στενά τη Fed, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα των τιμών στις δικές τους χώρες”, δήλωσε ο Krishna Srinivasan, διευθυντής του Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις προοπτικές της περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα φαίνεται αποφασισμένη να λάβει υπόψη της αυτή τη συμβουλή και να προχωρήσει με τα δικά της σχέδια για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από την απροθυμία της Fed.
“Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και να ασκήσουμε νομισματική πολιτική σύμφωνα με τα δεδομένα της ευρωζώνης”, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. “Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ας είναι έτσι”.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Muhammad Aurangzeb, έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο, ακόμη και όταν συνέχισε τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού που αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
“Η Fed πρέπει να λάβει την απόφαση με βάση το τι βλέπει στην πορεία του πληθωρισμού εδώ (στις ΗΠΑ) – αλλά συνολικά σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια”, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του. “Ίσως κάποια βραχυπρόθεσμη πίεση – αλλά το βλέπω ως μεγάλη ανησυχία μεσοπρόθεσμα; Όχι”.