Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2023

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες θα φθάσουν στο ύψος ρεκόρ των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 εν μέσω μιας “παγκόσμιας επιδείνωσης της ειρήνης και της ασφάλειας”, δήλωσε τη Δευτέρα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμης.

Το ποσό αυτό σηματοδοτεί αύξηση 6,8% από το 2022 και το πιο απότομο ετήσιο άλμα από το 2009, ανέφερε το ινστιτούτο σε έκθεση για τις τάσεις των στρατιωτικών δαπανών.

“Η άνευ προηγουμένου αύξηση των στρατιωτικών δαπανών είναι μια άμεση απάντηση στην παγκόσμια επιδείνωση της ειρήνης και της ασφάλειας”, δήλωσε ο Nan Tian, ανώτερος ερευνητής στο πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI.

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται επί εννέα συναπτά έτη και αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό συνδέθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και με τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και άλλες εξελίξεις, όπως η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της βίας των συμμοριών στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται ενεργά σε πόλεμο, βρέθηκαν στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που αύξησαν περισσότερο τις στρατιωτικές τους δαπάνες το 2023, κατά 51% και 24% αντίστοιχα. Οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας παρέμειναν πολύ υψηλότερες από αυτές της Ουκρανίας, εκτιμώμενες σε 109 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο στρατιωτικό δαπανητή διεθνώς, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος, σημειώνει η έκθεση, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της Ρωσίας είναι εξαιρετικά αδιαφανή και ο προϋπολογισμός που διατίθεται για στρατιωτικές δαπάνες συμπληρώνεται από επιχειρήσεις, ιδιώτες και οργανισμούς.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ουκρανίας ανήλθαν σε περίπου 64,8 δισεκατομμύρια δολάρια – περίπου το 59% του ποσού των ρωσικών δαπανών, αλλά το 37% του ΑΕΠ της Ουκρανίας, αναφέρει η έκθεση. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα δεκάδες δισεκατομμύρια στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει το Κίεβο, τα οποία μειώνουν το χάσμα μεταξύ των δαπανών του και εκείνων της Ρωσίας.

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας οδήγησε επίσης τις στρατιωτικές δαπάνες υψηλότερα και αλλού, ωθώντας τις χώρες να σκεφτούν διαφορετικά για τις προοπτικές ασφαλείας τους, δήλωσε ο Lorenzo Scarazzato, ερευνητής στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων στο SIPRI. “Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη της απειλής αντικατοπτρίζεται σε αυξανόμενα μερίδια του ΑΕΠ που κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες, με τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% να θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασική γραμμή και όχι ως όριο προς επίτευξη“, είπε.