«Τέλος» σε κάθε διαμέρισμα διότι η εφορία το θεωρεί υποκατάστημα

Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Εφόσον λοιπόν κάποιος διαθέτει σε βραχυχρόνια μίσθωση σε διαφορετικά κτίρια 30 ακίνητα θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος ύψους 18.400 ευρώ. Αντίθετα εάν τα ακίνητα είναι στο ίδιο κτίριο π.χ. μία πολυκατοικία θα πληρώνει ένα τέλος επιτηδεύματος. Είναι παράλογο;

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση του, οι οποίες πιθανόν να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία.

Θα τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, η ίδια λογική ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάνω από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και υποχρεούνται να ανοίξουν βιβλία. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα μισθώνουν πέντε ακίνητα σε διαφορετικά κτίρια θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος επί 5. Και σε αυτή την περίπτωση κάθε ακίνητο θεωρείται υποκατάστημα. Εάν όμως και τα 5 ακίνητα είναι σε ένα κτίριο, θα καταβληθεί ένα τέλος επιτηδεύματος.

Στην πράξη για τα φυσικά πρόσωπα δεν θα εφαρμοστεί, διότι μετά τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από την επόμενη χρονιά επειδή θεωρούνται νέοι επαγγελματίες με βιβλία θα έχουν απαλλαγή για τα επόμενα πέντε έτη. Άρα δεν τους αφορά.

Ø Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Τα “Ακίνητα” που μισθώνονται ή υπεκμισθώνονται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, χωρίς την παροχή άλλων υπηρεσιών, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων, λογίζονται ως επαγγελματικές εγκαταστάσεις (έδρα και υποκαταστήματα) των ως άνω προσώπων και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (Α’152), περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος. Το ίδιο εφαρμόζεται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία μισθώνουν ή υπεκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα βάσει των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 39Α του ΚΦΕ. Ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα δωμάτια που βρίσκονται εντός του ίδιου διαμερίσματος ή εντός μονοκατοικίας, καθώς και για τα διαμερίσματα που βρίσκονται εντός του ίδιου κτιριακού χώρου, εφαρμόζονται όσα έχουν γίνει δεκτά με την παρ. 1 της ΠΟΛ.1156/2017 εγκυκλίου, δηλαδή επιβάλλεται μία φορά τέλος επιτηδεύματος, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν ως έδρα ή ως υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης επεκτείνεται και σε άλλους κτιριακούς χώρους, θα επιβληθεί ξεχωριστό τέλος επιτηδεύματος για το κάθε επιπλέον κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της.

Θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να κάνει άμεσα τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να μην υπάρξει σύγχυση στην αγορά.

Τα συμπεράσματα δικά σας…..

Παναγιώτης Ράγγος

Λογιστής Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης