Το ΝΑΤΟ εξετάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ

Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διεξάγουν συνομιλίες για την αύξηση του στόχου της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ στην ετήσια σύνοδο κορυφής τον προσεχή Ιούνιο, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν στους Financial Times ότι επί του παρόντος συζητούν την αύξηση από το 2% του ΑΕΠ, η οποία θα ασκούσε έντονη πίεση στους ήδη πιεσμένους εθνικούς προϋπολογισμούς και έχει προκαλέσει αμφιβολίες σε πολλές πρωτεύουσες. Η κίνηση θεωρείται επίσης ως μια χειρονομία που υποκινείται κυρίως από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι εμπιστευτικές συνομιλίες, που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα, προβλέπουν μια βραχυπρόθεσμη δέσμευση να φτάσει το 2,5% και, έως το 2030, έναν στόχο 3%. Ο νέος στόχος θα συμφωνηθεί επίσημα στη σύνοδο κορυφής του επόμενου έτους στην Ολλανδία.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.