Ο Sir Keir Starmer είπε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία θα απαιτούσε ένα “backstop των ΗΠΑ” για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στη γείτονά της.
Μιλώντας μετά από μια εσπευσμένη συνάντηση με ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας.
Είπε ότι «η εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ ήταν ο μόνος τρόπος για να αποτρέψει αποτελεσματικά τη Ρωσία» και υποσχέθηκε να συζητήσει τα «βασικά στοιχεία» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είπε από την πλευρά του ότι η συζήτηση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία επί του παρόντος ήταν «εντελώς πρόωρη» και ήταν «λίγο εκνευρισμένος» από το θέμα.
Ο Sir Keir είπε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για να υπερασπιστεί την ήπειρο ενόψει της πρόκλησης ασφάλειας «γενεών» που έθεσε η Ρωσία.
Ήταν πρόθυμος να αποφύγει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε με το “backstop” – αλλά οι σύμμαχοί του προτείνουν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορική υποστήριξη, υλικοτεχνική υποστήριξη και δυνατότητες πληροφοριών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν τις ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία – που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη – μόνοι τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο δεν γνώριζε για τις συνομιλίες και ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα συναφθεί χωρίς τη συμμετοχή του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι θα ζητηθεί η γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά δεν θα εμπλέκονται άμεσα σε αυτές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε στο X τα ξημερώματα της Τρίτης ότι «μόλις μίλησε» με τον Τραμπ και τον Ζελένσκι.
“Θα εργαστούμε σε αυτό μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ουκρανούς. Αυτό είναι το κλειδί”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσει αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες”.
Η σύνοδος κορυφής του Παρισιού πραγματοποιήθηκε επίσης λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πρωτίστως υπεύθυνη για τη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας στο μέλλον .
Ο Sir Keir είπε ότι οι ΗΠΑ “δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ”, αλλά ότι “ήταν καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, την ήπειρό μας”.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε «νέο στάδιο» και ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι έχει έρθει η ώρα για «μια πολύ μεγαλύτερη ικανότητα της Ευρώπης να αμυνθεί».







