Ο Ρούτε στην Οδησσό, δηλώνει «ακλόνητη» υποστήριξη στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε την Οδησσό της νότιας Ουκρανίας μαζί με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δήλωσε «ακλόνητη» υποστήριξη στην Ουκρανία στον απόηχο της φονικής ρωσικής επίθεσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η επίσκεψη του Ρούτε πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τις επιδρομές ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στην πόλη Σούμι την Κυριακή που σκότωσαν 35 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες – η κυρίαρχη δύναμη του ΝΑΤΟ – επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ακολούθησε νέα κριτική στον Ζελένσκι από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ .
Ο Ρούτε είπε ότι η συμμαχία των 32 μελών εξακολουθεί να βρίσκεται σθεναρά πίσω από το Κίεβο, παρόλο που υποστήριξε επίσης την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Τραμπ.
«Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι. “Εσείς και εγώ ξέρουμε ότι αυτό ίσχυε από παλιά. Γνωρίζω επίσης ότι ορισμένοι αμφισβήτησαν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ τους τελευταίους δύο μήνες. Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία: η υποστήριξή μας είναι ακλόνητη.”
Ο Ρούτε είπε ότι αυτός και ο Ζελένσκι συζήτησαν τις συνομιλίες που είχε η κυβέρνηση Τραμπ τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
«Αυτές οι συζητήσεις δεν είναι εύκολες – ιδίως στον απόηχο αυτής της φρικτής βίας – αλλά όλοι υποστηρίζουμε την ώθηση του Προέδρου Τραμπ για ειρήνη», είπε.
Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αλλά ο Ρούτε είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα ξεκίνησε τη σύγκρουση.
“Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία”, είπε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι το κύριο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.
«Απολύτως όλοι βλέπουν πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη της Ουκρανίας για συστήματα αεράμυνας και πυραύλους για αυτούς», είπε στο X, αναφέροντας τα συστήματα Patriot, που κατασκευάζονται κυρίως από τις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin.
«Τα συστήματα Patriot είναι αμυντικά όπλα και δεν ζητάμε μόνο Patriot – είμαστε έτοιμοι να τα αγοράσουμε», είπε ο Ζελένσκι.
“Αυτό είναι ένα καθαρά πολιτικό θέμα – τα συστήματα είναι διαθέσιμα στον κόσμο, οι πύραυλοι για τους Patriots είναι επίσης διαθέσιμοι και αν θα έχουμε επαρκή προστασία από ρωσικά βαλλιστικά χτυπήματα εξαρτάται αποκλειστικά από πολιτικές αποφάσεις”.
Ο Ζελένσκι και ο Ρούτε επισκέφτηκαν ένα νοσοκομείο όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες αναρρώνουν από τα τραύματά τους.
Ο Ρούτε επισκέφθηκε επίσης τη γειτονική Μολδαβία για να συζητήσει την περιφερειακή ασφάλεια, είπε η πρόεδρος Μάγια Σαντού.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.