Η κυβέρνηση Τραμπ αίρει την εντολή αναστολής εργασιών για το έργο Empire Wind ύψους 5 δισ. δολαρίων

Το Γραφείο Διαχείρισης Ενέργειας των Ωκεανών (BOEM) του Υπουργείου Εσωτερικών ήρε την εντολή διακοπής των εργασιών για το έργο Empire Wind , επιτρέποντας την επανέναρξη των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων μετά από αναστολή ενός μήνα.

Το έργο Empire Wind 1, αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει σχεδιαστεί για να ηλεκτροδοτήσει 500.000 κατοικίες στη Νέα Υόρκη έως το 2027, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ.

Το έργο, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2024 και επί του παρόντος έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 30%, αντιμετώπισε μια προσωρινή οπισθοδρόμηση όταν η BOEM διέταξε την άμεση διακοπή των δραστηριοτήτων στις 16 Απριλίου 2025.

Το Empire Wind περιλαμβάνει επίσης μια πιθανή δεύτερη φάση με συνολική παραγωγική ικανότητα περίπου 2,1 γιγαβάτ.

Ο Anders Opedal, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor ASA, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Τραμπ και του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Hochul, των οποίων η συνεργασία αποδείχθηκε κρίσιμη για την επίλυση της κατάστασης. «Εκτιμούμε το γεγονός ότι η κατασκευή του Empire Wind μπορεί πλέον να συνεχιστεί, ένα έργο που υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ενέργεια, υποστηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Opedal.

Η αναστολή ήταν μέρος μιας ευρύτερης αναστολής της ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που διέταξε ο Πρόεδρος Τραμπ, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νταγκ Μπέργκουμ να επικαλείται ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η απόφαση προκάλεσε νομικές ενέργειες από 18 πολιτείες, με επικεφαλής τη Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, με στόχο την προστασία των ναυτιλιακών επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.

Τα οικονομικά συμφέροντα του έργου είναι σημαντικά, με την Empire Wind να κατέχει ακαθάριστη λογιστική αξία περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου 2025, συμπεριλαμβανομένων 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμα δάνεια χρηματοδότησης έργων. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης την ανακατασκευή του Θαλάσσιου Τερματικού Σταθμού του Νότιου Μπρούκλιν, ο οποίος πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη λιμενική εγκατάσταση στις ΗΠΑ για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η Molly Morris, Πρόεδρος της Equinor Wind US, τόνισε τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο του έργου: «Η Empire Wind φέρνει επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα σε πολιτείες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, της Λουιζιάνα, της Πενσυλβάνια, του Τέξας και της Νότιας Καρολίνας».

Η ιστορία του έργου χρονολογείται από το 2017, όταν η Empire εξασφάλισε τη μίσθωση για την καθορισμένη περιοχή στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Μετά από εκτενή περιβαλλοντική αξιολόγηση, η έγκριση κατασκευής χορηγήθηκε στις αρχές του 2024, ενώ η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε την ίδια χρονιά.

Στο μέλλον, η Equinor θα διενεργήσει μια ενημερωμένη αξιολόγηση των οικονομικών του έργου κατά το δεύτερο τρίμηνο, με στόχο τη διατήρηση της ημερομηνίας-στόχου εμπορικής λειτουργίας του 2027. Η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με προμηθευτές και ρυθμιστικούς φορείς για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της πρόσφατης διακοπής εργασιών.

Η επανέναρξη της Empire Wind σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την υπεράκτια αιολική βιομηχανία των ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας τη συνεχιζόμενη επένδυση της Equinor σε αμερικανικές ενεργειακές υποδομές, η οποία ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

 

 

 

Πηγή: gCaptain

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.