Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια παρά τις τεταμένες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την υποκείμενη αβεβαιότητα που προκύπτει από τις οικονομικές αναταραχές που σχετίζονται με τους δασμούς.
Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς στην ΕΕ, φτάνοντας τους στο 50%, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να αναβάλει το μέτρο μέχρι τις 9 Ιουλίου.
Παρ’ όλα αυτά, η Ουάσινγκτον διπλασίασε τον συντελεστή δασμού σε όλο το ξένο χάλυβα και αλουμίνιο, προκαλώντας κριτική από την ΕΕ. Εν τω μεταξύ, η προοπτική μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ παραμένει υπό αμφισβήτηση, με τον επίτροπο εμπορίου του μπλοκ να δηλώνει ότι οι Βρυξέλλες θα απαντήσουν με αντίτιμα σε αμερικανικά προϊόντα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να διαβρώσουν περαιτέρω τους ήδη υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να συμβάλουν σε χαμηλότερες προοπτικές . Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, υποχωρώντας κάτω από το 2% για πρώτη φορά από πέρυσι. Το επενδυτικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψαν τον Μάιο, πιθανώς επωφελούμενοι από την πολιτική διαδοχικών μειώσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.







