Νέες παρεμβάσεις του Τραμπ σε οικονομία, εξωτερική πολιτική και εργασία

Κριτική στον πρόεδρο της Fed: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε για ακόμη μία φορά στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο». Υποστήριξε ότι η πολιτική της Fed πλήττει κυρίως την αγορά κατοικίας, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς η οικονομία παρουσιάζει βελτίωση. Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει μια «μεγάλη περικοπή» επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Πίεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Ο Τραμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι μόνες που σηκώνουν το βάρος» και προειδοποίησε πως προτίθεται να επιβάλει νέες κυρώσεις, εφόσον υπάρξει κοινή στάση με το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για δασμούς 50%-100% στην Κίνα έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στήριξη στο Κατάρ, προειδοποίηση προς το Ισραήλ: Σε δηλώσεις του για τη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το Κατάρ «σπουδαίο σύμμαχο» της Ουάσινγκτον και κάλεσε το Ισραήλ να είναι «πολύ, πολύ προσεκτικό» στις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα, η οποία στόχευε την ηγεσία της οργάνωσης, δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στη Γάζα.

Υποστήριξη ξένης τεχνογνωσίας στην αμερικανική βιομηχανία: Ο Τραμπ έδωσε έμφαση και στην οικονομική ανάπτυξη, δηλώνοντας ότι οι ξένες εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ πρέπει να φέρνουν προσωρινά τους ειδικούς τους, ώστε να εκπαιδεύουν Αμερικανούς εργαζόμενους σε «μοναδικά και πολύπλοκα» προϊόντα. Τόνισε ότι αυτό είναι κρίσιμο για στρατηγικούς τομείς όπως τα τσιπ, οι ημιαγωγοί, οι υπολογιστές, τα πλοία και τα τρένα. Όπως υπογράμμισε, η Ουάσινγκτον θέλει να μάθει από άλλες χώρες και στη συνέχεια να «υπερτερήσει» στην τεχνογνωσία τους.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.