ΗΠΑ: Γιατί η επίθεση στη Βενεζουέλα δεν τρόμαξε τη Wall Street και ενισχύει το ανοδικό σενάριο

Η θεαματική στρατιωτική κίνηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και η σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο προκάλεσαν ελάχιστη αναταραχή στη Wall Street. Οι επενδυτές διαβάζουν την κρίση ως περιορισμένης διάρκειας, διατηρώντας την αισιοδοξία για ένα νέο ανοδικό κύκλο στις μετοχές.

Η αντίδραση των αμερικανικών αγορών στην αιφνιδιαστική επίθεση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο ήταν εντυπωσιακά ήπια. Παρά τον γεωπολιτικό θόρυβο, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,7%, ο S&P 500 κατά 0,6% και ο Nasdaq κατά 0,8%, επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν την εξέλιξη περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως συστημική απειλή.

Η ιστορία δείχνει ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις ξεθωριάζουν γρήγορα

Σύμφωνα με ανάλυση της UBS, σε 11 μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, ο S&P 500 ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,3% χαμηλότερα μία εβδομάδα μετά το γεγονός, αλλά 7,7% υψηλότερα δώδεκα μήνες αργότερα. Ακόμη και σε γεγονότα όπως ο βομβαρδισμός στόχων στο Ιράν, οι αγορές αποδείχθηκαν ικανές να απορροφήσουν το σοκ και να επιστρέψουν γρήγορα στη λογική των θεμελιωδών μεγεθών.

Αυτή η ιστορική εμπειρία φαίνεται να καθοδηγεί και τη σημερινή στάση. Όπως σημειώνει ο Jay Woods, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στη Freedom Capital Markets, «ενώ αναμένεται μεταβλητότητα καθώς τα πρωτοσέλιδα για τη Βενεζουέλα κυριαρχούν, η συνολική αγορά δείχνει μέχρι στιγμής σχετικά ατάραχη». Η εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα κλιμακωθεί σε ευρύτερη σύρραξη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κριτική του Ντόναλντ Τραμπ σε παρατεταμένους πολέμους όπως στο Αφγανιστάν, λειτουργεί κατευναστικά για το επενδυτικό κλίμα.

Περιορισμένη αναστάτωση στο πετρέλαιο, κερδισμένες οι ενεργειακές μετοχές

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά αλλά χωρίς εκρηκτικές κινήσεις, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά δεν προεξοφλεί σοβαρή διαταραχή της προσφοράς. Αντίθετα, οι επενδυτές ποντάρουν ότι η de facto ανάληψη ελέγχου της πετρελαιοπαραγωγού Βενεζουέλας –η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα στον κόσμο– θα ενισχύσει τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών κολοσσών.

Η Chevron, που έχει ήδη παρουσία στη χώρα, εκτινάχθηκε άνω του 7%, ενώ η Exxon Mobil κέρδισε πάνω από 4%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Matthew Aks της Evercore ISI, τα σημερινά επίπεδα εξαγωγών της Βενεζουέλας είναι χαμηλά και η ανασυγκρότηση της ενεργειακής της υποδομής θα είναι μια μακροπρόθεσμη ιστορία, όχι άμεσος καταλύτης.

Ο ίδιος θεωρεί τις απειλές Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα «τρέξουν» τη Βενεζουέλα περισσότερο ως διαπραγματευτική τακτική και «χρωματισμένη μεταφορά» για να πιεστούν τα εναπομείναντα στοιχεία του καθεστώτος Μαδούρο να παραδώσουν την εξουσία, παρά ως προάγγελο μεγάλης στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι επενδυτές κοιτούν πέρα από τη Βενεζουέλα – στο βλέμμα η τεχνητή νοημοσύνη και τα κέρδη

Παρά το γεγονός ότι η κίνηση των ΗΠΑ έχει θέσει άλλες χώρες σε επιφυλακή –χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Δανία βρίσκεται σε «λειτουργία πλήρους κρίσης» μετά τις αναφορές ότι ο Τραμπ στρέφει το ενδιαφέρον του στη Γροιλανδία– η αγορά δείχνει να παραμένει προσανατολισμένη στα θεμελιώδη. Η UBS προβλέπει σχεδόν 10% αύξηση κερδών για τον δείκτη MSCI All Country World τόσο το 2026 όσο και το 2027 και χαρακτηρίζει τις παγκόσμιες μετοχές «Ελκυστικές».

Κύριοι οδηγοί του ανοδικού σεναρίου θεωρούνται η έκρηξη επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, η προσδοκία επιβράδυνσης του πληθωρισμού και η προοπτική πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η UBS συστήνει σε επενδυτές που είναι υποεπενδεδυμένοι σε μετοχές να ανακατανείμουν πλεονάζουσα ρευστότητα ή τοποθετήσεις σε ομόλογα και εταιρικό υψηλής απόδοσης χρέος προς τις μετοχές, διατηρώντας παράλληλα θέση και στον χρυσό ως αντιστάθμισμα κινδύνου.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η ψυχραιμία της Wall Street απέναντι σε μια τόσο επιθετική εξωτερική κίνηση των ΗΠΑ δείχνει μια αγορά εθισμένη στο γεωπολιτικό ρίσκο και απορροφημένη από την τεχνολογική και νομισματική αφήγηση. Αυτό ενέχει διπλό μήνυμα για τους Έλληνες επενδυτές: αφενός, οι βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές αναταράξεις σπάνια ανατρέπουν τους μεσοπρόθεσμους ανοδικούς κύκλους· αφετέρου, η υπερβολική αυτοπεποίθηση σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης γεωπολιτικής ρευστότητας μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διορθώσεις όταν ένα γεγονός αποδειχθεί τελικά συστημικό. Η στρατηγική σήμερα απαιτεί συμμετοχή στο ανοδικό σενάριο, αλλά με αυστηρή διαχείριση ρίσκου και διαφοροποίηση.

#ΗΠΑ #Βενεζουέλα #Αγορές #Πετρέλαιο #WallStreet

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.