Η Μόσχα χαιρετίζει τις πρόσφατες τοποθετήσεις Παρισιού, Ρώμης και Βερολίνου υπέρ της επανέναρξης διαλόγου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τις οποίες θεωρεί πλήρως ευθυγραμμισμένες με το δικό της στρατηγικό όραμα. Την ίδια ώρα, έντονες επιφυλάξεις σε Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες αναδεικνύουν τις βαθιές διαιρέσεις της Δύσης στο ουκρανικό μέτωπο.
Η ρωσική ηγεσία επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τις πρώτες, ακόμη δειλές, ενδείξεις μετατόπισης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της επανεκκίνησης του διαλόγου με τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών που αναγνωρίζουν πως για τη σταθερότητα στην ήπειρο είναι αναπόφευκτο να συνομιλήσουν ξανά με τη Ρωσία, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διπλωματικού «πάγου» λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ευρωπαϊκή συζήτηση για επαναπροσέγγιση
Κομβικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση διαδραματίζουν η Τζόρτζια Μελόνι, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς. Ο τελευταίος μίλησε ανοιχτά για ανάγκη «ισορροπίας στις σχέσεις» με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας μια διαφοροποίηση από τη μέχρι τώρα σκληρή γραμμή απομόνωσης. Η Μελόνι, από την πλευρά της, πρότεινε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ που θα έχει εντολή να συνομιλεί με τη Μόσχα, ώστε η Ευρώπη να μην βρεθεί θεατής σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάουλα Πίνιο αναγνώρισε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι «κάποια στιγμή» αναπόφευκτος, επιμένοντας όμως πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί». Η διατύπωση αυτή αποτυπώνει την προσπάθεια των Βρυξελλών να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη διατήρησης της πίεσης προς τη Μόσχα και στον φόβο ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να προχωρήσει σε ξεχωριστό κανάλι διαπραγματεύσεων με το Κίεβο και τη Ρωσία, παρακάμπτοντας την ευρωπαϊκή φωνή.
Το αφήγημα του Κρεμλίνου και οι δυτικές αντιστάσεις
«Αυτό συμβαδίζει απόλυτα με το όραμά μας», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις από Παρίσι, Ρώμη και –«όσο περίεργο κι αν φαίνεται», όπως είπε– Βερολίνο. Εάν οι τοποθετήσεις αυτές αντανακλούν πράγματι ένα νέο στρατηγικό δόγμα των Ευρωπαίων, «πρόκειται για θετική εξέλιξη», πρόσθεσε, επιχειρώντας να παρουσιάσει τη Ρωσία ως αναπόσπαστο και νομιμοποιημένο παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Ωστόσο, η Δύση απέχει πολύ από το να εμφανίζεται ενιαία. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν «αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Πούτιν θέλει πραγματικά ειρήνη», εκφράζοντας τον φόβο ότι πρόωρες συνομιλίες θα παγίωναν τα ρωσικά κέρδη στο πεδίο. Οι αντιρρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ένα βαθύτερο ρήγμα: από τη μια, όσους θεωρούν πως η συνέχιση του πολέμου αποδυναμώνει επικίνδυνα την Ευρώπη· από την άλλη, εκείνους που φοβούνται ότι οποιαδήποτε στροφή σε διάλογο θα εκληφθεί από τη Μόσχα ως επιβράβευση της επιθετικότητάς της.
Παράλληλα, στις Βρυξέλλες εντείνεται ο προβληματισμός ότι οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να επιδιώξουν ένα δικό τους «μεγάλο παζάρι» με τη Ρωσία για την Ουκρανία, στο οποίο η ΕΕ θα έχει περιθωριακό ρόλο. Αυτό ωθεί ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναζητούν προληπτικά διαύλους με τη Μόσχα, ώστε να διασφαλίσουν λόγο στο μελλοντικό μεταπολεμικό πλαίσιο ασφάλειας στην ήπειρο.
Σχόλιο SBCTV.gr: Η ρωσική ρητορική περί «θετικής εξέλιξης» δεν είναι απλώς διπλωματική ευγένεια αλλά οργανική προσπάθεια να σπάσει η διεθνής απομόνωση και να νομιμοποιηθεί εκ νέου ο Πούτιν ως συνομιλητής της Ευρώπης. Για την ΕΕ, το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι μόνο πότε θα μιλήσει με τη Μόσχα, αλλά με ποιους όρους και με ποια ενότητα, ώστε ο διάλογος να μην εξελιχθεί σε διπλωματική ήττα μεταμφιεσμένη σε «ειρήνη».







