Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί οι αισιόδοξοι επιμένουν παρά το παγκόσμιο ρίσκο

Μέσα σε ένα εξαιρετικά ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον, η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζεται ως μία από τις πιο «ασφαλείς» επιλογές για το 2026. Οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της ανόδου, αλλά προειδοποιούν για αυξημένο πολιτικό και διεθνές ρίσκο.

Οι πρώτες δέκα ημέρες του 2026 λειτούργησαν ως καμπανάκι για τους επενδυτές: απαγωγή του Νικολάς Μαδούρο από τις ΗΠΑ, μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν με αίτημα την ανατροπή του καθεστώτος, συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον με Ρωσία, Κίνα και Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς αγορές παραμένουν μέχρι στιγμής ψύχραιμες και η Αθήνα εμφανίζεται ως σχετικός «ασφαλής λιμένας».

Το διεθνές ρίσκο και η θέση της Ελλάδας

Η επιθετική αμερικανική στάση στη Λατινική Αμερική και η συζήτηση για τη Γροιλανδία φωτίζουν μια νέα φάση γεωπολιτικής ρευστότητας, με πιθανές επιπτώσεις στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και στις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες «κουβαλούν» υψηλά ελλείμματα και χρέος, ενώ το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται: ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, προεδρικές στη Γαλλία το 2027, κυβερνητική αστάθεια στη Γερμανία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Δεν βρίσκεται στο κάδρο δημοσιονομικής ανησυχίας, οι μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώνονται και η πολιτική σκηνή εμφανίζει σχετική σταθερότητα, με τις εθνικές εκλογές να μην αναμένονται εντός του 2026. Οι όποιες επιπτώσεις από το διεθνές ρίσκο εκτιμάται ότι θα είναι κυρίως έμμεσες για την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το «οπλοστάσιο» των long στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το βασικό σενάριο των αναλυτών προβλέπει νέα θετική χρονιά για το Χρηματιστήριο. Η αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 2,5% στηρίζεται σε ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε ενισχυμένες επενδύσεις και σε έναν ακόμη ισχυρό τουριστικό κύκλο. Τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι «νοικοκυρεμένα», ενώ οι αποτιμήσεις (P/E και μερισματικές αποδόσεις) παραμένουν ελκυστικές σε σύγκριση με πολλές ξένες αγορές.

Καθοριστικό στοιχείο αποτελεί και η ισχυρή ρευστότητα δεκάδων εισηγμένων, με σαφή πρόθεση για εξαγορές και επέκταση. Παράλληλα, οι εναλλακτικές τοποθετήσεις εμφανίζονται λιγότερο ελκυστικές: οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις, ενώ μετοχές εξωτερικού, χρυσός και ακίνητα έρχονται από πολύχρονο ράλι τιμών.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ετήσιες αποταμιεύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται κυρίως σε καταθέσεις και ομολογιακά αμοιβαία, αλλά το 2025 καταγράφηκε σαφής στροφή μέρους αυτών στο Χρηματιστήριο, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί το 2026. Η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει ισχυρή και οι ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων απορροφώνται από νέες αγορές.

Τι βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς για το 2026

Τέσσερις έμπειροι χρηματιστηριακοί παράγοντες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το 2026 μπορεί να είναι ακόμη μια καλή χρονιά για την Αθήνα. Η Optima Bank βλέπει θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και περιθώριο ανόδου στις τράπεζες, που διαπραγματεύονται με έκπτωση έναντι των ξένων ομολόγων τους, αλλά και σε κλάδους όπως ενέργεια και κατασκευές. Άλλοι αναλυτές μιλούν για «ενάρετο κύκλο» έως το 2030, με βελτίωση κερδοφορίας σε πλήθος εισηγμένων και περαιτέρω αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι αρκετές ελληνικές μετοχές αποτιμώνται μεν σε «δίκαια» επίπεδα, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει τα επόμενα επενδυτικά τους βήματα, αφήνοντας περιθώριο ανατιμήσεων. Η Ελλάδα προβάλλει ως πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων, ενώ η εγχώρια επενδυτική βάση ανασυγκροτείται σταδιακά, με περισσότερους ιδιώτες να επιστρέφουν είτε μέσω μετοχών είτε μέσω εταιρικών ομολόγων.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η ελληνική αγορά μπαίνει στο 2026 με σπάνιο συνδυασμό: ελκυστικές αποτιμήσεις, ισχυρή ρευστότητα και θετικό μακροοικονομικό αφήγημα, σε έναν όμως κόσμο γεμάτο γεωπολιτικές νάρκες. Το στοίχημα για τους επενδυτές δεν είναι αν το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να πάει ψηλότερα – τα θεμελιώδη το επιτρέπουν – αλλά αν θα καταφέρουν να διαχειριστούν το timing και το πολιτικό ρίσκο χωρίς να παρασυρθούν από την ευφορία.

#Χρηματιστήριο #Επενδύσεις #ΕλληνικέςΜετοχές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.