Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Στρατηγικός διάλογος με την πρέσβη των ΗΠΑ για την υγεία και την καινοτομία

Κλειστή συνάντηση στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, έφερε στο τραπέζι κρίσιμα ζητήματα του φαρμακευτικού κλάδου και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Η κλειστή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, και τα μέλη των επιτροπών Φαρμακευτικών Εταιρειών και Εταιρειών Ιατρικών Συσκευών και Διαγνωστικών, υπερβαίνει τον τυπικό χαρακτήρα μιας εθιμοτυπικής επαφής. Αποτελεί ένδειξη ότι ο άξονας Αθήνας – Ουάσιγκτον στον τομέα της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας αποκτά πιο δομημένα χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της ως περιφερειακός κόμβος υπηρεσιών υγείας και κλινικής έρευνας.

Η υγεία ως πεδίο οικονομικής και διπλωματικής ισχύος

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Επιμελητηρίου, η συνάντηση διευκόλυνε μια «εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» για βασικά ζητήματα που επηρεάζουν την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα. Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα, διαφαίνεται η προσπάθεια των αμερικανικών και διεθνών εταιρειών να αποκτήσουν πιο καθαρή εικόνα για το ρυθμιστικό περιβάλλον, τις αποζημιώσεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς σε επενδύσεις, ψηφιοποίηση και κλινικές μελέτες.

Ο φαρμακευτικός κλάδος και οι εταιρείες ιατρικών συσκευών αποτελούν ήδη έναν από τους πιο εξωστρεφείς τομείς της εγχώριας οικονομίας, με σημαντικές εξαγωγές, ισχυρή παρουσία πολυεθνικών και διαρκείς πιέσεις για σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η απευθείας ενημέρωση της Αμερικανίδας πρέσβη για «τρέχουσες εξελίξεις, προκλήσεις και προτεραιότητες» δείχνει ότι τα ζητήματα του κλάδου αντιμετωπίζονται και ως μέρος της ευρύτερης οικονομικής και γεωπολιτικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ.

Καινοτομία, πρόσβαση ασθενών και ανθεκτικότητα του συστήματος

Κατά τη συζήτηση, όπως αναφέρεται, υπογραμμίστηκε η κοινή δέσμευση για «συνεχή διάλογο και συνεργασία», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, την υποστήριξη της καινοτομίας και – κρίσιμα – της πρόσβασης των ασθενών σε αυτήν. Αυτό παραπέμπει ευθέως στο διαχρονικό δίλημμα μεταξύ δημοσιονομικών περιορισμών και ταχείας ενσωμάτωσης νέων θεραπειών και τεχνολογιών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αναφορά στην «ανθεκτικότητα» και τη «συνολική αποτελεσματικότητα» του συστήματος υγείας συνδέεται με τις προκλήσεις που άφησε πίσω της η πανδημία, αλλά και με την πίεση που ασκούν η γήρανση του πληθυσμού, οι χρόνιες παθήσεις και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Για τις αμερικανικές εταιρείες, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο επίδειξης λύσεων σε e-health, τηλεϊατρική, big data και διαγνωστικά, εφόσον αρθούν γραφειοκρατικά και θεσμικά εμπόδια.

Η επιλογή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να δημοσιοποιήσει τη συνάντηση μέσω κοινωνικών δικτύων, παρά τον κλειστό χαρακτήρα της, δείχνει επίσης πρόθεση να σταλεί μήνυμα προς την αγορά: ο διάλογος με την αμερικανική πλευρά είναι ενεργός και στοχευμένος, με επίκεντρο κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σχόλιο SBCTV.gr: Η συνάντηση Επιμελητηρίου – πρέσβης δεν είναι απλώς διπλωματικό στιγμιότυπο, αλλά ένδειξη ότι ο τομέας της υγείας εξελίσσεται σε στρατηγικό πεδίο οικονομικής πολιτικής και γεωπολιτικής διασύνδεσης Ελλάδας – ΗΠΑ. Το στοίχημα για την Αθήνα είναι να μετατρέψει αυτόν τον διάλογο σε πραγματικές επενδύσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας και καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς να εκτροχιάζονται οι δημόσιες δαπάνες υγείας.

#ΕλληνοαμερικανικοΕπιμελητηριο #ΗΠΑ #Υγεια #Φαρμακευτικες #Ιατροτεχνολογικα

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.