Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει ενεργές πρωτοβουλίες για ειρήνη και διπλωματικό διάλογο μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν. Η θέση του περιλαμβάνει κριτική στη συμμετοχή σε «πολεμικά σχήματα» και έμφαση στη διεθνή συνεργασία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προτάξει πρωτοβουλίες ειρήνης και διπλωματικής επίλυσης ως απάντηση στην επιθετική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Σε δήλωσή του την 28η Φεβρουαρίου 2026, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη οικοδόμησης συνεργασιών που προάγουν την ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο, αντί για συμμετοχή σε συμμαχίες που, όπως είπε, «χτίζουν το νέο μέτωπο του πολέμου».
Κύρια επιχειρήματα
Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβερνητική ρητορική που, κατά την άποψή του, επικεντρώνεται σε ευχολόγια για την Ευρώπη και την παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς όμως να μεταφράζεται σε πρωτοβουλίες αποτροπής της κλιμάκωσης. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να οικοδομήσει σχήματα συνεργασίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή», δήλωσε, ζητώντας ενεργότερο διπλωματικό ρόλο της Αθήνας.
Προτάσεις και ρεαλισμός
Η πρόταση του κ. Τσίπρα εστιάζει σε διπλωματικές διεργασίες, διαμεσολαβήσεις και πρωτοβουλίες εμπιστοσύνης που θα περιορίσουν την κλιμάκωση και θα ανοίξουν κανάλια διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Στην πράξη, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτούν πολιτικό κεφάλαιο, διεθνή συναίνεση και διακριτές διπλωματικές κινήσεις —όχι εύκολες σε περιόδους οξείας κρίσης— αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα προς ευρύτερες διαπραγματεύσεις.
Εθνικό συμφέρον και περιφερειακή σταθερότητα
Από την ελληνική σκοπιά, η αποφυγή έμμεσης εμπλοκής και η στήριξη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών συνάδουν με την επιδίωξη περιφερειακής σταθερότητας και με την προστασία οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Η κίνησή του Τσίπρα συναντά και δημόσιες ανησυχίες για προληπτικά μέτρα όπως η αναστολή πτήσεων και η ενεργοποίηση μηχανισμών κρίσης από το ΥΠΕΞ, που καταδεικνύουν τις άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια και την οικονομία.
Σχόλιο
: Η ρητορική υπέρ της διπλωματίας είναι συμβατή με εθνικά συμφέροντα, αλλά για να έχει αποτέλεσμα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, διεθνείς εταίρους και ενεργή παρέμβαση σε πολυμερή fora. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο ως διαμεσολαβητής παρά ως θεατής συμμαχιών που κλιμακώνουν την ένταση.






