Fintech Plaid ανεβάζει αποτίμηση στα 8 δισ. δολάρια με πώληση μετοχών

Η αμερικανική fintech Plaid επέτρεψε σε εργαζομένους να πουλήσουν μετοχές με βάση αποτίμηση 8 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 31% σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο. Η κίνηση εντάσσεται στο νέο μοντέλο «ρευστότητας χωρίς IPO» που υιοθετούν μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι τεχνολογίας για διακράτηση ταλέντου.

Η Plaid, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες fintech στις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε νέα δευτερογενή συναλλαγή (employee share sale), επιτρέποντας σε εργαζομένους της να πουλήσουν μέρος των μετοχών τους με βάση αποτίμηση 8 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία, που συνδέει εφαρμογές πληρωμών και διαχείρισης χρημάτων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών για επαλήθευση δεδομένων και εκτέλεση συναλλαγών, επιβεβαίωσε την αποτίμηση αυτή σε επικοινωνία με το TechCrunch.

Αύξηση αποτίμησης, αλλά ακόμη μακριά από το peak του 2021

Η νέα τιμολόγηση αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 31% σε σχέση με τα 6,1 δισ. δολάρια στα οποία είχε αποτιμηθεί η Plaid τον Απρίλιο του 2025. Τότε η εταιρεία είχε αντλήσει 575 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής τη Franklin Templeton, με βασικό σκοπό –και τότε– την αγορά μετοχών από εργαζόμενους και τη διευκόλυνση πληρωμής φόρων που σχετίζονται με τη μετατροπή ληγουσών περιορισμένων μετοχικών μονάδων (RSUs) σε κανονικές μετοχές.

Παρά τη βελτίωση, η τρέχουσα αποτίμηση παραμένει περίπου 40% χαμηλότερη από το ιστορικό υψηλό των 13,4 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί το 2021, σε μια περίοδο υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων και έκρηξης αποτιμήσεων στον χώρο των fintech. Τότε, το φθηνό χρήμα και οι προσδοκίες για μαζική ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν εκτοξεύσει τις αξίες σειράς ιδιωτικών εταιρειών, δημιουργώντας όμως και τον κίνδυνο βίαιης διόρθωσης όταν οι συνθήκες ρευστότητας άλλαξαν.

Η κίνηση της Plaid δείχνει ότι, μετά τη φάση απομείωσης αποτιμήσεων το 2022–2023, ορισμένες ώριμες fintech πλατφόρμες επανέρχονται σε τροχιά σταδιακής ανάκτησης αξίας, χωρίς ωστόσο να επιστρέφουν στα ακραία επίπεδα της περιόδου των μηδενικών επιτοκίων.

Δευτερογενείς πωλήσεις ως εργαλείο διατήρησης ταλέντου

Η συναλλαγή της Plaid εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση ιδιωτικών τεχνολογικών εταιρειών να προσφέρουν περιοδική ρευστότητα σε εργαζομένους μέσω δευτερογενών πωλήσεων, αντί να σπεύδουν σε δημόσια εγγραφή. Με αυτόν τον τρόπο, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ρευστοποιήσουν μέρος της συμμετοχής τους και να καλύψουν φορολογικές υποχρεώσεις από την ωρίμανση RSUs, χωρίς η εταιρεία να δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα IPO για καθαρά λόγους πίεσης.

Παρόμοια σχήματα έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα από εταιρείες όπως η Stripe, η οποία επέτρεψε πώληση μετοχών σε αποτίμηση 159 δισ. δολαρίων, αλλά και από νεότερες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Clay, ElevenLabs και Linear. Για τους εργοδότες, αυτού του είδους οι συναλλαγές λειτουργούν ως μηχανισμός διακράτησης ταλέντου σε ένα περιβάλλον όπου οι IPO έχουν περιοριστεί και ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην ιδιωτική σφαίρα έχει επιμηκυνθεί.

Για τα funds venture capital, οι δευτερογενείς πωλήσεις προσφέρουν επίσης μερική διέξοδο ρευστότητας, μειώνοντας την πίεση για εξόδους με κάθε κόστος. Ωστόσο, αυξάνουν και τη διαφάνεια γύρω από τις πραγματικές αποτιμήσεις, καθώς οι συναλλαγές αυτές –αν και ιδιωτικές– στέλνουν σαφές σήμα στην αγορά για το πού τοποθετούνται οι πρόθυμοι αγοραστές.

Η περίπτωση της Plaid είναι ενδεικτική του «νέου κανονικού» στη Silicon Valley: οι εταιρείες επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν τις αποτιμήσεις τους με πιο ρεαλιστικές προοπτικές κερδοφορίας και ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα χτίζουν πιο ώριμες εσωτερικές αγορές μετοχών, προσφέροντας στους εργαζόμενους διαδρομές ρευστότητας που μέχρι πρότινος εξασφάλιζε αποκλειστικά το χρηματιστήριο.

Σχόλιο SBCTV : Η δευτερογενής πώληση με αποτίμηση 8 δισ. δολαρίων δείχνει ότι η Plaid παραμένει «βαρύ χαρτί» στο διεθνές fintech, αλλά σε πιο προσγειωμένα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2021. Για τους επενδυτές –και Έλληνες– το μήνυμα είναι ότι η πραγματική αξία των ιδιωτικών τεχνολογικών εταιρειών θα κριθεί όλο και περισσότερο σε συναλλαγές αυτού του τύπου, όπου συναντώνται τα συμφέροντα εργαζομένων, funds και στρατηγικών επενδυτών, και όχι μόνο στα νούμερα των headline γύρων.

#Plaid #Fintech #VentureCapital #ΔευτερογενείςΠωλήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.