Τράπεζες σε διόρθωση 10%-15% και ελεγχόμενη «εξαέρωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέο κύμα ρευστοποιήσεων χτύπησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί ως βασικό βαρίδι και τις απώλειες από τα πρόσφατα υψηλά να φτάνουν το 10%-15%. Παρά την ένταση των πιέσεων, η αγορά δείχνει περισσότερο εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης παρά αλλαγής μεσοπρόθεσμης τάσης.

Κάτω και από τις 2.280 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι τράπεζες συνέχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, επεκτείνοντας τη διόρθωση που ήδη φτάνει το 10%-15% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Η συνεδρίαση ήρθε ως συνέχεια της έντονα πτωτικής κίνησης της Παρασκευής, όταν η αγορά υπέστη το σοκ των δασμών του «Liberation Day» και κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Απρίλιο του 2025.

Βαρίδι ο τραπεζικός κλάδος – αντίθεση με την Ευρώπη

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,87% στις 2.610 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να αποτελεί θετική εξαίρεση, καταγράφοντας άνοδο 1,3% στα 9,38 ευρώ. Στον αντίποδα, η Alpha Bank, η οποία πλέον βρίσκεται περίπου 15% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά της, έκλεισε με απώλειες 1,5% στα 3,812 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε 1,10% στα 14,40 ευρώ, η Πειραιώς 1,09% στα 8,196 ευρώ, ενώ η Eurobank κατέγραψε ηπιότερη πτώση 0,56% στα 3,937 ευρώ.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά με κέρδη άνω του 1,6%. Παράλληλα, οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες εκδηλώθηκαν με αυξημένο τζίρο, παρότι η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω της Ημέρας των Προέδρων, στοιχείο που δείχνει ότι οι κινήσεις δεν ήταν απλώς τεχνικού χαρακτήρα χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ελεγχόμενη «εξαέρωση» και τεχνική εικόνα της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 2.279,10 μονάδες, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η ευρύτερη τεχνική εικόνα. Η κίνηση παραπέμπει σε μια ελεγχόμενη «εξαέρωση» από υπεραγορασμένα επίπεδα, με επιλεκτικό «τριμάρισμα» θέσεων, κυρίως από παθητικά χαρτοφυλάκια. Οι ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών φαίνεται να απορροφώνται από ισχυρά επενδυτικά χέρια, με σημαντικές ροές από ανεπτυγμένες αγορές, την Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη «βιτρίνα» του MSCI, εν μέσω σεναρίων πρόωρης αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς.

Στο ταμπλό, μετά το -9% της Παρασκευής, η Τιτάν αντέδρασε με ράλι 4,2% στα 54,60 ευρώ, η Metlen ενισχύθηκε 2,01% στα 36,60 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν Lamda, Σαράντης και ΔΑΑ. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις με πτώση 2,1% στα 18,64 ευρώ, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil. Τα κέρδη των ΕΛΠΕ περιορίστηκαν στο 0,33% από περίπου 2% ενδοσυνεδριακά.

Fast Finance: Φυσιολογική διόρθωση, κρίσιμες αντιστάσεις

Όπως επισημαίνει η Fast Finance, χρειάστηκαν τρεις μήνες και άνοδος 15% στον Γενικό Δείκτη για να δοθεί ημερήσιο σήμα εξόδου. Η αδυναμία στη ζώνη των 2.356 μονάδων, που είχε χαρακτηριστεί ως κομβικό επίπεδο κατοχύρωσης κερδών, επιβεβαιώθηκε, με την πτώση της Παρασκευής να συνοδεύεται από πτωτικό χάσμα, χαρακτηριστικό έντονων διορθωτικών κινήσεων.

Τεχνικά, η διάσπαση των 2.300 μονάδων άνοιξε τον δρόμο για αυξημένη μεταβλητότητα. Πλέον, οι 2.355 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση, ενώ είναι πιθανό να προηγηθεί μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση πριν από μια βαθύτερη διόρθωση. Η Fast Finance συστήνει υπομονή πριν από νέες τοποθετήσεις, επισημαίνοντας ότι η άμεση επανατοποθέτηση των πωλητών σε μετοχές που θεωρούνται «φθηνές» συχνά αποδεικνύεται λανθασμένη σε πτωτική αγορά. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι ακόμη νωρίς για αλλαγή τάσης και ότι η τρέχουσα διόρθωση ενδέχεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εισόδου.

Αναβαθμίσεις από Citi σε Eurobank και Πειραιώς

Σε επίπεδο ειδήσεων, η Citi προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την Eurobank, υιοθετώντας ελαφρώς πιο θετική στάση ως προς τα καθαρά έσοδα από τόκους και ενσωματώνοντας την εξαγορά της Eurolife Insurance στα μοντέλα της. Η τιμή στόχος αυξήθηκε στα 4,70 ευρώ από 3,80 ευρώ, με μείωση του κόστους ιδίων κεφαλαίων στο 10,3% από 11,5% και διατήρηση σύστασης «buy».

Αντίστοιχα, για την Πειραιώς, η Citi αύξησε την τιμή στόχο στα 10,20 ευρώ από 7,85 ευρώ, παρότι οι προβλέψεις κερδοφορίας παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, πλην μιας αύξησης 2% στην εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2025. Η αναβάθμιση αποδίδεται κυρίως στη μείωση της υπόθεσης για το κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 10,6% από 12%.

Σχόλιο SBCTV : Η αγορά δείχνει να περνά μια αναγκαία φάση αποφόρτισης μετά από έντονο ράλι, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης αλλά χωρίς να τίθεται –προς το παρόν– υπό αμφισβήτηση η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Το κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν οι ισχυρές ξένες ροές και οι αναβαθμίσεις από οίκους όπως η Citi θα αρκέσουν για να μετατρέψουν την παρούσα διόρθωση σε ευκαιρία επανατοποθέτησης και όχι σε προάγγελο βαθύτερης αναδιάρθρωσης θέσεων.

#Χρηματιστήριο #Τράπεζες #ΓενικόςΔείκτης #Eurobank #Πειραιώς

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.