Ισχυρή αντίδραση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το διήμερο ξεπούλημα, με φόντο την αποκλιμάκωση των πιέσεων στο πετρέλαιο. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι αμερικανικές κινήσεις για τη διασφάλιση της ροής μέσω Περσικού Κόλπου και οι ενδείξεις ότι η ΕΕ αποφεύγει νέα δασμολογική κλιμάκωση.
Ανάσα ανόδου πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, έπειτα από δύο ιδιαίτερα νευρικές συνεδριάσεις που συνοδεύτηκαν από έντονο sell off, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης του κινδύνου στην αγορά πετρελαίου και της εμπορικής έντασης ΗΠΑ – ΕΕ.
Αντίδραση δεικτών μετά τη «βουτιά» και ο ρόλος του Περσικού
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,37%, κλείνοντας στις 612 μονάδες, ανακτώντας μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 10.567 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 κατέγραψε ισχυρό ράλι 1,79%, στις 24.216 μονάδες, μετά τις διαδοχικές βαριές απώλειες που είχαν προηγηθεί. Στο Παρίσι, ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,79% στις 8.167 μονάδες.
Καταλυτική για τη βελτίωση του κλίματος ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος προανήγγειλε «σειρά ανακοινώσεων» με στόχο τη διασφάλιση της ροής πετρελαίου μέσω του Περσικού Κόλπου. Η δήλωση ήρθε να συμπληρώσει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη σε δεξαμενόπλοια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, να τα συνοδεύει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ.
Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύθηκαν από τις αγορές ως προσπάθεια περιορισμού του γεωπολιτικού ρίσκου στην ενεργειακή τροφοδοσία, οδηγώντας σε μερική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και σε ανακούφιση για τους ευρωπαϊκούς κλάδους που πλήττονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Δασμοί, Ισπανία και αντιδράσεις σε συνάλλαγμα και εμπορεύματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ισπανική αγορά, όπου ο δείκτης IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 2,49%, παρά τις νέες απειλές Τραμπ ότι ενδέχεται να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη από την άρνηση της Μαδρίτης να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών βάσεων για επιθέσεις στο Ιράν, ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται προς το παρόν να στοιχηματίζουν ότι η αντιπαράθεση δεν θα μεταφραστεί άμεσα σε σκληρά οικονομικά μέτρα.
Στο μέτωπο των δασμών, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες ότι θα αποφύγουν κλιμάκωση. Παρά το γεγονός ότι ο Σκοτ Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί πως ο καθολικός αμερικανικός συντελεστής δασμών μπορεί να ανέβει στο 15% εντός της εβδομάδας, πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές θα διατηρηθεί ο ισχύων συντελεστής 10%.
Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 0,5% στα 80,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI κινήθηκε αντίρροπα, με άνοδο 0,5% στα 74,19 δολάρια. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 0,7%, στα 5.158 δολάρια η ουγγιά, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια παραμένει αυξημένη, παρά την αντίδραση των μετοχών. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα, κερδίζοντας 0,1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα 1,1629 δολάρια.
Σχόλιο
: Η σημερινή ανοδική κίνηση μοιάζει περισσότερο με τεχνική αντίδραση παρά με έναρξη νέου ανοδικού κύκλου, καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο στην ενέργεια και η εμπορική αβεβαιότητα με τις ΗΠΑ παραμένουν υψηλά. Οι επενδυτές παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στην ανάγκη τοποθέτησης σε μετοχές, λόγω έλλειψης εναλλακτικών αποδόσεων, και στον φόβο ενός νέου σοκ σε πετρέλαιο ή δασμούς που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη μεταβλητότητα.
#ευρωαγορές #χρηματιστήρια #πετρέλαιο #αγορές #DAX30 #Stoxx600






