Το FBI επιβεβαίωσε ότι χάκερ με διασυνδέσεις με το Ιράν στοχοποίησαν τα προσωπικά emails του διευθυντή Κας Πατέλ. Η υπόθεση φωτίζει την κλιμάκωση των κρατικά υποστηριζόμενων κυβερνοεπιχειρήσεων κατά κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) επιβεβαίωσε ότι «κακόβουλοι παράγοντες» στοχοποίησαν τα προσωπικά emails του διευθυντή του, Κας Πατέλ, λίγες ώρες αφότου ομάδα χάκερ με διασυνδέσεις με το Ιράν δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο έγγραφα και φωτογραφίες που ισχυρίζεται ότι έχει αποσπάσει από τον ίδιο.
Σε επίσημη ανακοίνωση, το FBI ανέφερε ότι είναι «ενημερωμένο για κακόβουλους παράγοντες που στοχεύουν τις προσωπικές πληροφορίες email του διευθυντή Πατέλ» και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των κινδύνων. Η υπηρεσία υπογράμμισε πως το υλικό είναι «ιστορικού χαρακτήρα» και δεν περιλαμβάνει κυβερνητικές πληροφορίες.
Ο ρόλος της ομάδας Handala και τα προηγούμενα χτυπήματα
Πίσω από την επίθεση φέρεται να βρίσκεται η ομάδα Handala, ένα σχήμα κυβερνοεγκληματιών που, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ), συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Η Handala ανήρτησε σε κανάλι στο Telegram φωτογραφίες του Πατέλ – μεταξύ άλλων μία που τον δείχνει με πούρο – καθώς και αυτό που εμφανίζεται ως προσωπικό του βιογραφικό σημείωμα. Τα περισσότερα emails φέρονται να χρονολογούνται από το 2012 έως το 2014, με τουλάχιστον ένα μήνυμα του 2022.
Η ίδια ομάδα έχει συνδεθεί πρόσφατα με σοβαρή κυβερνοεπίθεση κατά της αμερικανικής εταιρείας ιατρικών συσκευών Stryker, με έδρα το Μίσιγκαν. Σύμφωνα με το DOJ, η επίθεση οδήγησε στη διαγραφή δεδομένων από περίπου 200.000 συσκευές και στην υποκλοπή μεγάλων όγκων εταιρικών πληροφοριών. Επιπλέον, η Handala ισχυρίστηκε ότι έκλεψε στοιχεία περίπου δύο δεκάδων εργαζομένων του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, αν και η εταιρεία δηλώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επλήγησαν τα συστήματα ή τα δεδομένα της.
Οι αμερικανικές αρχές έχουν προκηρύξει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της Handala, ένδειξη της βαρύτητας που αποδίδουν στην αντιμετώπιση της ομάδας και, ευρύτερα, των ιρανικών κυβερνοδυνατοτήτων.
Κλιμάκωση του κυβερνοπολέμου ΗΠΑ – Ιράν και πλήγμα στο κύρος του FBI
Η στοχοποίηση του ίδιου του διευθυντή του FBI έχει ισχυρό συμβολικό φορτίο. Δείχνει ότι οι ιρανικές δομές κυβερνοπολέμου συνεχίζουν να επιδιώκουν επιχειρήσεις υψηλού προφίλ εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν έχει μπει στον δεύτερο μήνα του, παρά τις προσπάθειες στρατιωτικού και διπλωματικού περιορισμού των ιρανικών δυνατοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα κατά της έδρας κυβερνοπολέμου και της υπηρεσίας πληροφοριών του Ιράν.
Η υπόθεση του Πατέλ έρχεται να προστεθεί σε μια δεύτερη, ξεχωριστή κυβερνοδιείσδυση που έπληξε πρόσφατα σύστημα επιτήρησης το οποίο χρησιμοποιείται σε έρευνες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ, που μίλησαν ανώνυμα, πίσω από αυτή τη δεύτερη επίθεση πιθανολογείται ότι βρίσκεται η Κίνα. Έτσι, το FBI βρίσκεται αντιμέτωπο ταυτόχρονα με στοχευμένες επιθέσεις από δύο μεγάλους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών ασφαλείας αλλά και για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας κορυφαίων αξιωματούχων.
Αξιωματούχος του DOJ, που επίσης μίλησε ανώνυμα, ανέφερε ότι το υλικό που δημοσιοποιήθηκε για τον Πατέλ φαίνεται αξιόπιστο, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Handala πράγματι απέσπασε πρόσβαση σε προσωπικούς του λογαριασμούς.
Σχόλιο
: Η υπόθεση Πατέλ αναδεικνύει την ευαλωτότητα ακόμη και των πιο προστατευμένων θεσμών όταν στο στόχαστρο βρίσκονται προσωπικοί λογαριασμοί και όχι μόνο υπηρεσιακά συστήματα. Η διασύνδεση κρατικών υπηρεσιών με ομάδες όπως η Handala μετατρέπει τον κυβερνοχώρο σε πλήρες πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, όπου η διάχυση προσωπικών δεδομένων χρησιμοποιείται ως εργαλείο πίεσης και υπονόμευσης κύρους. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνοασφάλεια υψηλού επιπέδου δεν μπορεί να περιορίζεται σε κρίσιμες υποδομές, αλλά πρέπει να επεκτείνεται στην προστασία των προσωπικών επικοινωνιών πολιτικών, διπλωματών και στελεχών ασφαλείας, καθώς η στοχοποίησή τους μπορεί να έχει άμεσες στρατηγικές συνέπειες.






