ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί το ΝΑΤΟ με «ζοφερό μέλλον» για τα Στενά του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενεργό ναυτική συνδρομή για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ. Προειδοποιεί ότι αρνητική απάντηση θα έχει «πολύ κακές» συνέπειες για το μέλλον της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την πίεση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, συνδέοντας ευθέως την στάση τους στον Περσικό Κόλπο με το ίδιο το μέλλον της Συμμαχίας. Με φόντο τον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν και την απόπειρα της Τεχεράνης να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ο Τραμπ καλεί τις χώρες που ωφελούνται από τη ροή πετρελαίου μέσω της στρατηγικής διώρυγας να αναλάβουν «χειροπιαστό» ρόλο στην ασφάλειά της.

Πίεση προς Ευρώπη για ναυτική εμπλοκή

Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο Τραμπ δήλωσε ότι «είναι μόνο δίκαιο οι χώρες που είναι δικαιούχοι των Στενών να βοηθήσουν ώστε να μη συμβεί τίποτα κακό εκεί». Προειδοποίησε δε πως «αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή αν είναι αρνητική, θα είναι πολύ κακό για το μέλλον του ΝΑΤΟ».

Η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους συμμάχους να ενισχύσουν την αμερικανική προσπάθεια για την επαναλειτουργία του διαδρόμου, κυρίως με ναρκαλιευτικά και άλλα εξειδικευμένα ναυτικά μέσα, στα οποία η Ευρώπη υπερτερεί ποσοτικά έναντι των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει αναφερθεί ονομαστικά σε Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρες από τις οποίες αναμένει συνδρομή στον Κόλπο.

Η στάση αυτή εντάσσεται στη διαχρονική κριτική του προς το ΝΑΤΟ, ότι οι ΗΠΑ «πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος» για την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον «στάθηκε πολύ γλυκά» στους Ευρωπαίους στο ουκρανικό μέτωπο και τώρα απαιτεί ανταπόδοση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις και ενεργειακό ρίσκο

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στην προοπτική βαθύτερης στρατιωτικής εμπλοκής σε μια ανοιχτή σύγκρουση ΗΠΑ–Ιράν. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιοχάν Βάντεφουλ δήλωσε ότι είναι «πολύ σκεπτικός» πως η διεύρυνση της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής θα βελτίωνε την ασφάλεια στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν πρόταση της ύπατης εκπροσώπου Κάγια Κάλας για αποστολή επιπλέον πλοίων στην υφιστάμενη ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ. Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, καθώς τα Στενά διακινούν περίπου το ένα πέμπτο των παγκόσμιων θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου, γεγονός που καθιστά κάθε διαταραχή κρίσιμη για τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Τραμπ πιέζει και την Κίνα να συμβάλει στο «ξεμπλοκάρισμα» των Στενών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προγραμματισμένη σύνοδος του με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο αργότερα μέσα στον μήνα μπορεί να καθυστερήσει αν δεν υπάρξει κίνηση από το Πεκίνο.

Κρίση που δοκιμάζει τη Συμμαχία

Η ιρανική προσπάθεια να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ως απάντηση στον πόλεμο με ΗΠΑ και Ισραήλ, έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, με στόχο να δημιουργήσει ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ. Η απαίτηση του Τραμπ να συνδεθεί η στάση των Ευρωπαίων με την ίδια τη βιωσιμότητα του ΝΑΤΟ ανεβάζει περαιτέρω το πολιτικό θερμόμετρο και ανοίγει νέο κύκλο αντιπαράθεσης εντός της Συμμαχίας.

Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το δίλημμα είναι διπλό: από τη μία, η ανάγκη να προστατευθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας· από την άλλη, ο φόβος ότι μια πιο επιθετική ναυτική παρουσία μπορεί να τις καταστήσει άμεσα εμπλεκόμενες σε έναν πόλεμο που δεν ελέγχουν.

Σχόλιο SBCTV : Ο Τραμπ εργαλειοποιεί την κρίση στα Στενά του Ορμούζ για να επαναδιαπραγματευθεί, de facto, τους όρους της διατλαντικής σχέσης: ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει στρατιωτικό ρίσκο με αντάλλαγμα μια αμφίβολη διατήρηση της αμερικανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ, εγκλωβισμένη μεταξύ ενεργειακής εξάρτησης και πολιτικής αυτονομίας, κινδυνεύει να εμφανιστεί για άλλη μια φορά διχασμένη και αντιδραστική αντί να διαμορφώσει δική της στρατηγική για την ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και τη σχέση της με την Τεχεράνη.

#Τραμπ #ΝΑΤΟ #Ορμούζ #Ιράν #Ενέργεια

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.