Ιράν ζητά τη μεταφορά αγώνων του για το Μουντιάλ από ΗΠΑ στο Μεξικό

Η Τεχεράνη κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, ζητώντας από τη FIFA μεταφορά των αγώνων της στο Μεξικό. Αφορμή, οι δηλώσεις Τραμπ για την ασφάλεια της ιρανικής αποστολής.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ–Ιράν περνά πλέον ανοιχτά και στο ποδόσφαιρο, καθώς η Τεχεράνη ζητά επίσημα από τη FIFA τη μεταφορά των αγώνων της εθνικής ομάδας ανδρών για το Μουντιάλ 2026 από αμερικανικό έδαφος στο Μεξικό, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας.

Δηλώσεις Τραμπ και αίτημα μεταφοράς έδρας

Ο πρόεδρος της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μεχντί Ταζ, δήλωσε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη FIFA για αλλαγή της έδρας των αγώνων, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ταζ τόνισε πως «όταν ο Τραμπ έχει δηλώσει ρητά ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της ιρανικής εθνικής ομάδας, σίγουρα δεν θα ταξιδέψουμε στην Αμερική».

Ο Τραμπ, μέσω της πλατφόρμας Truth Social, είχε αναφέρει ότι οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν «κατάλληλο να βρίσκονται εκεί, για τη δική τους ζωή και ασφάλεια». Οι τοποθετήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ–Ιράν και τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ΗΠΑ–Ισραήλ εναντίον ιρανικών στόχων, προσέφεραν στην Τεχεράνη πολιτικό έρεισμα να μεταφέρει τη σύγκρουση και στο επίπεδο του αθλητισμού.

Πρόγραμμα αγώνων και επιφυλάξεις FIFA – Νέας Ζηλανδίας

Το Μουντιάλ 2026 θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, με το πρόγραμμα να προβλέπει ότι το Ιράν θα αγωνιστεί αποκλειστικά σε αμερικανικά γήπεδα. Η ιρανική ομάδα έχει προγραμματιστεί να έχει ως βάση την Τούσον στην Αριζόνα, ενώ η πρεμιέρα της με αντίπαλο τη Νέα Ζηλανδία είναι προγραμματισμένη στο SoFi Stadium στο Λος Άντζελες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νέας Ζηλανδίας, Άντριου Πράγκνελ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο η FIFA να προχωρήσει σε αναδιάταξη των αγώνων, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει αλλαγές στο πρόγραμμα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Νέας Ζηλανδίας, Ντάρεν Μπέιζλι, υπογράμμισε ότι η προετοιμασία της ομάδας συνεχίζεται «σαν να παίζουμε κανονικά με το Ιράν», μέχρις ότου υπάρξει διαφορετική ενημέρωση.

Η FIFA, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει σε δημόσιο σχόλιο για το ιρανικό αίτημα, αφήνοντας ανοιχτό αλλά μάλλον θεωρητικό το ενδεχόμενο αναδιάταξης έδρας, καθώς κάθε αλλαγή θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πρόγραμμα, τηλεοπτικά δικαιώματα και συμβόλαια φιλοξενίας.

Εσωτερικές εντάσεις στο ιρανικό ποδόσφαιρο

Το αίτημα μεταφοράς των αγώνων έρχεται σε μια περίοδο που το ιρανικό ποδόσφαιρο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Πρόσφατα, πέντε από τις επτά παίκτριες της εθνικής γυναικών που είχαν λάβει άσυλο στην Αυστραλία, μετά το Κύπελλο Ασίας 2026, φέρονται να επέστρεψαν στο Ιράν, σε ένα σκηνικό έντονων πολιτικών πιέσεων.

Η υπόθεση συνδέθηκε με την απόφασή τους να παραμείνουν σιωπηλές κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν από αγώνα στην Αυστραλία, μια κίνηση που στην ιρανική κρατική τηλεόραση χαρακτηρίστηκε ως πράξη «προδοσίας σε καιρό πολέμου». Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά πώς το ποδόσφαιρο στο Ιράν λειτουργεί ως πεδίο κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων, από τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι τη στάση απέναντι στο καθεστώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημα μεταφοράς των αγώνων του Μουντιάλ δεν αφορά μόνο τεχνικά ζητήματα ασφάλειας, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Τεχεράνης να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και διεθνούς προβολής.

Σχόλιο SBCTV : Η κίνηση του Ιράν δείχνει πώς η γεωπολιτική διαπερνά πλέον και τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, δοκιμάζοντας τα όρια της «πολιτικής ουδετερότητας» της FIFA. Αν και η αλλαγή έδρας φαντάζει απίθανη, η δημόσια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ενισχύει την εσωτερική νομιμοποίηση του ιρανικού καθεστώτος και ταυτόχρονα εκθέτει τη διοίκηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση να τοποθετηθεί σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας.

#Ιράν #ΗΠΑ #Μουντιάλ2026 #FIFA

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.