Μητσοτάκης: Λιμάνι σταθερότητας η Ελλάδα με αιχμή επενδύσεις και βιομηχανία

Η κυβέρνηση προβάλλει την Ελλάδα ως νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, επενδύοντας σε βιομηχανία, καινοτομία και φθηνότερη ενέργεια. Κεντρικός στόχος η επιτάχυνση των επενδύσεων και η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την εικόνα της Ελλάδας ως «λιμάνι σταθερότητας σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον» επιχείρησε να εδραιώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα τον αναπτυξιακό νόμο και τις στρατηγικές επενδύσεις στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Σε φόντο την κλιμάκωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή και την αυξανόμενη παγκόσμια αβεβαιότητα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ελληνική οικονομία ως θεσμικά σταθερή, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σημαντική μείωση της ανεργίας.

Επενδύσεις, ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα το κόστος ενέργειας, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις μεταφορές και την επενδυτική ψυχολογία. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μετατραπεί από «αδύναμο κρίκο» σε πόλο σταθερότητας, με την ανεργία να έχει αποκλιμακωθεί από πάνω από 18% σε κάτω από 8%.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι την περίοδο 2019–2023 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις άνω των 28 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε πάνω από 17% του ΑΕΠ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η χώρα υπολείπεται ακόμη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος κινείται στο 21%–22%, επισημαίνοντας ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε» για να επιτευχθεί ουσιαστική σύγκλιση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βιομηχανία, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία διετία δημιουργήθηκαν 60.000 θέσεις εργασίας. Ο μέσος μισθός στη μεταποίηση και τη βιομηχανία είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό της οικονομίας, γεγονός που η κυβέρνηση προβάλλει ως απόδειξη ότι η στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις μπορεί να στηρίξει καλύτερους μισθούς και υγιέστερα δημόσια οικονομικά.

Ενέργεια, βιομηχανία και μεταρρύθμιση του πλαισίου επενδύσεων

Κρίσιμο πεδίο πολιτικής αναδεικνύεται η στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας μέσω ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προανήγγειλε επικείμενες ανακοινώσεις, ενώ το ζήτημα θα τεθεί και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος είναι να υπάρξουν ευρωπαϊκά εργαλεία προσωρινού και στοχευμένου χαρακτήρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, εάν η ενεργειακή κρίση παραταθεί και τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και άρσης των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων που καθυστερούν επενδυτικά σχέδια. Ανακοίνωσε μετασχηματισμό του συστήματος υποδοχής επενδύσεων, με ενίσχυση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης και δημιουργία ενός φορέα που θα λογοδοτεί για την ταχύτητα διεκπεραίωσης.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί η μεταφορά του ελέγχου κρατικών ενισχύσεων στην «αφετηρία» της επενδυτικής διαδρομής, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να τιναχθούν σχέδια στον αέρα λόγω καθυστερημένων ελέγχων. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις για την απλοποίηση της επενδυτικής δραστηριότητας σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, που θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και χωροταξικό νομοσχέδιο για τη βιομηχανία, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην άνοιξη.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την Ελλάδα ως «άγκυρα σιγουριάς» μέσα σε μια «παγκόσμια τρικυμία», αποδίδοντας αυτό στον συνδυασμό θεσμικής σοβαρότητας και εσωτερικής σταθερότητας και καλώντας Πολιτεία και επιχειρηματική κοινότητα να κερδίσουν από κοινού το στοίχημα της ανάπτυξης.

Σχόλιο SBCTV : Η κυβέρνηση οικοδομεί ένα αφήγημα «ασφαλούς λιμένα» για να προσελκύσει κεφάλαια σε περίοδο διεθνούς αστάθειας. Το διακύβευμα όμως θα κριθεί στην πράξη: στην πραγματική μείωση του ενεργειακού κόστους, στην ταχύτητα αδειοδότησης και στην ικανότητα της διοίκησης να μετατρέψει τις εξαγγελίες για βιομηχανική αναγέννηση σε βιώσιμες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

#Μητσοτάκης #επενδύσεις #βιομηχανία #ενέργεια #οικονομία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.