Στη Βουλή η επιδότηση καυσίμων με ΠΝΠ και σκληρή πολιτική σύγκρουση

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε στην επιτροπή την ΠΝΠ για επιδότηση καυσίμων, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να μιλά για ανεπαρκή, αποσπασματικά μέτρα.

Με φόντο την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις γεωπολιτικές αναταράξεις, η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων άναψε το «πράσινο φως» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιδότηση καυσίμων και τη στήριξη αγροτών και επιχειρήσεων. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης –πλην ΚΚΕ που ψήφισε «κατά»– επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Η κυβερνητική γραμμή: στοχευμένα μέτρα και δημοσιονομικές εφεδρείες

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας υποστήριξε ότι η ΠΝΠ αποτελεί «ανάχωμα» σε μια κρίση αβέβαιης διάρκειας, συνδεδεμένη με τον πόλεμο και τη γεωπολιτική αστάθεια. Όπως είπε, για τον Απρίλιο χορηγείται σημαντική επιδότηση καυσίμων, που καλύπτει αυξημένο κόστος κατανάλωσης δύο μηνών, με ελαφρύνσεις που, κατά μέσο όρο, ανέρχονται σε 36 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη και 20 λεπτά για το ντίζελ. Αντέτεινε σε συγκρίσεις με άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται εντός των ορίων του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και διατηρεί «εφεδρείες» για ενδεχόμενη παράταση της κρίσης. Παράλληλα, απέρριψε την κριτική ότι το κράτος «πριμοδοτεί» την επιδότηση μέσω αυξημένων εσόδων ΦΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις επιστρέφουν περισσότερα από όσα εισπράττονται.

Αντιπολίτευση: ανεπαρκές πακέτο, επιδοτήσεις αντί διαρθρωτικών παρεμβάσεων

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν συντονισμένα κριτική, αλλά από διαφορετικές αφετηρίες. Ο εισηγητής της μειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι χρησιμοποιεί την εκτίμηση περί παρατεταμένης κρίσης ως «άλλοθι» για ήπια μέτρα, ζητώντας βαθύτερες παρεμβάσεις με μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα. Επικαλέστηκε μεγαλύτερα πακέτα στήριξης και φορολογικές μειώσεις σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις –ακόμη και της ίδιας πολιτικής οικογένειας με τη ΝΔ– υιοθετούν πιο διαρθρωτικές λύσεις.

Ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε την κυβερνητική στρατηγική «επιδότηση της ακρίβειας», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει τις τιμές να αυξάνονται και απλώς στηρίζει μέρος των καταναλωτών, χωρίς να «χτυπά τη ρίζα» του προβλήματος μέσω φορολογικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων. Το ΚΚΕ, δια του Χρήστου Τσοκάνη, μίλησε για «ασπιρίνες» και συνέδεσε την ενεργειακή ακρίβεια με τη μετατροπή της χώρας σε «ορμητήριο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων», απορρίπτοντας τη λογική προσωρινών επιδομάτων.

Πολυμέτωπη κριτική για φορολογία, ενεργειακή πολιτική και γεωπολιτικό ρίσκο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Νέα Αριστερά) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο φορτώνει δυσανάλογα το κόστος στα λαϊκά στρώματα, τα οποία λειτουργούν ως «αμορτισέρ», ενώ κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται «δικές» της κυβέρνησης μένουν, κατά τον ίδιο, ουσιαστικά ανεπηρέαστες. Ο Βασίλειος Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση) έκανε λόγο για «ληστρική» φορολογική πολιτική, σημειώνοντας ότι από το 2019 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11%, ενώ τα έσοδα ΦΠΑ κατά 54%, και πρότεινε μείωση ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή από 24% σε 15% και μείωση ΕΦΚ.

Ο Ανδρέας Βορύλλας (Νίκη) κατηγόρησε το κράτος ότι «πλουτίζει» από τον αυξανόμενο ΦΠΑ λόγω ανατιμήσεων και επιστρέφει «ψίχουλα» μέσω επιδομάτων, ζητώντας –όπως και άλλα κόμματα– ευθεία μείωση ΕΦΚ. Ο Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) συνέδεσε την άνοδο του πετρελαίου με την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ και το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ, ζητώντας καταδίκη από την κυβέρνηση και πλαφόν στα κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων, μαζί με μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος υπερασπίστηκε τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι σε διαδοχικές κρίσεις («Ουκρανία, Μέση Ανατολή») η απάντηση των πολιτών είναι η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε «συνεκτικά, δημοσιονομικά υπολογισμένα» μέτρα που στοχεύουν κυρίως στους πιο αδύναμους.

Το κόστος της ΠΝΠ και η στόχευση σε καύσιμα και αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της ΠΝΠ ανέρχεται σε 206 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 130 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε οικονομική ενίσχυση λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2026, 51 εκατ. ευρώ στην επιδότηση του κόστους πετρελαίου κίνησης για τον Απρίλιο 2026, 15 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση γεωργικών εκμεταλλεύσεων για το διάστημα 15 Μαρτίου – 31 Μαΐου 2026 και 10 εκατ. ευρώ στην αποζημίωση επιχειρήσεων παραγωγής τυριού στη Λέσβο, λόγω κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι τα αγροτικά μέτρα στοχεύουν στην απορρόφηση μέρους του κόστους λιπασμάτων και στη διασφάλιση της παραγωγικής συνέχειας σε ευάλωτες περιοχές όπως η Λέσβος. Ωστόσο, η γενικευμένη απαίτηση της αντιπολίτευσης για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ αναδεικνύει ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν αφορά μόνο το μέγεθος του πακέτου, αλλά κυρίως το μίγμα πολιτικής: προσωρινές επιδοτήσεις ή διαρθρωτική φορολογική προσαρμογή στην ενέργεια.

Σχόλιο SBCTV : Η ΠΝΠ λειτουργεί ως βραχυπρόθεσμο ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια, αλλά η ένταση της διακομματικής κριτικής δείχνει ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι αν η κυβέρνηση θα μετακινηθεί από τη λογική στοχευμένων, προσωρινών επιδοτήσεων σε πιο δομικές μειώσεις ενεργειακής φορολογίας, με το ρίσκο όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

#Βουλή #ΠΝΠ #Καύσιμα #Ενέργεια #Φορολογία

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.