Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και ο περιορισμός της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ εκτόξευσαν τους ναύλους των υπερδεξαμενόπλοιων σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου απομακρύνονται από την αγορά.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναταραχή στην αγορά δεξαμενόπλοιων, με τους ναύλους των πολύ μεγάλων δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC) να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ένα VLCC συμφωνήθηκε να ναυλωθεί έναντι 770.000 δολαρίων ημερησίως, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ για την κατηγορία.
Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο Kalamos, χωρητικότητας περίπου 318.000 dwt, ιδιοκτησίας του ελληνικού ομίλου Embiricos, το οποίο ναυλώθηκε για μεταφορά φορτίου από τη Σαουδική Αραβία προς την Ινδία.
Η φόρτωση του πλοίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 24 Μαρτίου από το λιμάνι Yanbu στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, με προορισμό τη δυτική ακτή της Ινδίας για λογαριασμό της Bharat Petroleum.
Περιορισμένη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ
Η εκτίναξη των ναύλων συνδέεται άμεσα με την κατάσταση ασφαλείας στον Περσικό Κόλπο.
Οι διελεύσεις δεξαμενόπλοιων από το Στενό του Ορμούζ παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν έχει αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο για την εμπορική ναυτιλία.
Το Στενό του Ορμούζ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά σημεία του πλανήτη, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η διαταραχή των μεταφορών έχει αφαιρέσει από την αγορά περίπου 120 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.
Έκρηξη ναύλων στα δεξαμενόπλοια
Η δραματική μείωση της διαθέσιμης μεταφορικής ικανότητας, σε συνδυασμό με την ανάγκη μεταφοράς φορτίων μέσω εναλλακτικών διαδρομών, έχει οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των ναύλων.
Οι ναυλωτές αναγκάζονται να πληρώνουν ολοένα και υψηλότερα ποσά για να εξασφαλίσουν πλοία, ενώ αρκετοί πλοιοκτήτες εμφανίζονται διστακτικοί να στείλουν τα πλοία τους σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.
Σε τέτοιες συνθήκες, η αγορά λειτουργεί με απλή οικονομική λογική: όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή.
Νέος κύκλος κερδών για τη ναυτιλία
Η κρίση δημιουργεί ένα νέο κύμα υπερκερδών για τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων.
Οι ναύλοι VLCC βρίσκονται ήδη σε επίπεδα που θυμίζουν τις μεγάλες ναυτιλιακές εκρήξεις της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά μπορεί να παραμείνει ιδιαίτερα ισχυρή όσο συνεχίζεται η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.
Για τους πλοιοκτήτες δεξαμενόπλοιων, η κρίση μετατρέπεται σε μια περίοδο εξαιρετικά υψηλών εσόδων.
Για την παγκόσμια οικονομία όμως, η εικόνα είναι πολύ πιο ανησυχητική.
Η αύξηση των ναύλων μεταφοράς πετρελαίου μεταφέρεται τελικά στις τιμές της ενέργειας και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.







