Άνοδος πετρελαίου, πόλεμος Ιράν και κινεζικοί ενεργειακοί τίτλοι στο μικροσκόπιο

Η εκτόξευση των τιμών πετρελαίου λόγω του πολέμου στο Ιράν αναδιατάσσει τον κινεζικό ενεργειακό χάρτη. Η Goldman Sachs ξεχωρίζει CNOOC και PetroChina ως βασικούς ωφελημένους.

Η απότομη άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου, στον απόηχο του πολέμου στο Ιράν και της ουσιαστικής διακοπής της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, δημιουργεί νέο περιβάλλον για τις κινεζικές ενεργειακές μετοχές. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι δύο από τους τρεις κρατικούς κινεζικούς πετρελαϊκούς ομίλους, η CNOOC και η PetroChina, μπορούν να εμφανίσουν διψήφια αύξηση ελεύθερων ταμειακών ροών ακόμη και με τιμές Brent μεταξύ 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι.

Γεωπολιτική ένταση και σοκ στην αγορά πετρελαίου

Ο πόλεμος στο Ιράν έχει ουσιαστικά παγώσει, την τελευταία εβδομάδα, τη διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών υγρών πετρελαίου, κυρίως προς ασιατικές οικονομίες. Η αβεβαιότητα στην προσφορά οδήγησε τα συμβόλαια Brent σε εβδομαδιαία άνοδο 28%, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στην ιστορία του συμβολαίου από το 1983.

Σενάριο της Goldman Sachs προβλέπει ότι, εάν οι ροές μέσω Ορμούζ περιοριστούν κατά 50% για έναν μήνα και παραμείνουν 10% χαμηλότερες για τους επόμενους 11 μήνες, η τιμή του Brent, που έκλεισε πρόσφατα στα 92,69 δολάρια το βαρέλι, μπορεί να κινηθεί προς τα 100 δολάρια. Ακόμη όμως και σε χαμηλότερο εύρος, 80–90 δολάρια, οι κινεζικοί όμιλοι upstream εμφανίζονται ως καθαροί κερδισμένοι.

CNOOC και PetroChina στο επίκεντρο, επιφυλάξεις για Sinopec

Η CNOOC, με καταγωγή στην υπεράκτια έρευνα και παραγωγή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, και η PetroChina, με πιο εγχώριο προσανατολισμό που περιλαμβάνει και διύλιση και διανομή, θεωρούνται από τη Goldman Sachs αγορές («buy»). Η τράπεζα υπολογίζει ότι η ετήσια ελεύθερη ταμειακή ροή τους μπορεί να ενισχυθεί άνω του 10% με τις τρέχουσες τιμές, όταν το βασικό της σενάριο τιμολόγησης μέχρι πρόσφατα τοποθετούσε το Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο μετοχές άγγιξαν υψηλά 52 εβδομάδων στις 3 Μαρτίου, πριν αποκομίσουν μέρος των κερδών. Αντίθετα, οι αναλυτές εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί για τη Sinopec, τον μεγαλύτερο διυλιστικό όμιλο παγκοσμίως και πλέον και μεγαλύτερο παραγωγό χημικών. Το εγχώριο καθεστώς ανώτατων τιμών στα προϊόντα διύλισης στην Κίνα δεν λαμβάνει υπόψη την αύξηση διεθνών ναύλων ή επίσημων τιμών πώλησης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Goldman, η καθαρή επίπτωση για εταιρείες όπως η Sinopec να γέρνει προς το αρνητικό.

Ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας και επενδυτικές ευκαιρίες

Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού διεθνώς, βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία μεταξύ ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικού κόστους. Αν και καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της από εγχώριο άνθρακα και επενδύει στις ανανεώσιμες, η εξάρτησή της από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ παραμένει κρίσιμη: το αργό μέσω Ορμούζ αντιστοιχεί στο 6,6% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, ενώ το φυσικό αέριο στο 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Nomura.

Στο πλαίσιο των ανησυχιών για πρόσβαση σε ενέργεια, το Πεκίνο φέρεται να έχει ζητήσει από τους μεγάλους κρατικούς διυλιστές να παγώσουν τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης, δίνοντας προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά. Για τους διεθνείς επενδυτές, αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει περιορίσει από το 2021 τις αγορές μετοχών CNOOC από επενδυτές των ΗΠΑ, ενώ η PetroChina δεν υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς.

Παρά τη ράλι, η Goldman υπογραμμίζει ότι οι αποτιμήσεις των ασιατικών εταιρειών upstream – PetroChina, CNOOC, αλλά και της ινδικής ONGC και της ταϊλανδικής PTTEP – παραμένουν με έκπτωση έναντι των ανεπτυγμένων ανταγωνιστών, όπως ConocoPhillips, BP, Chevron και Exxon Mobil. Αυτό δημιουργεί, κατά την τράπεζα, παράθυρο τοποθετήσεων για επενδυτές με όρεξη για γεωπολιτικό και ρυθμιστικό ρίσκο.

Σχόλιο SBCTV : Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ αναδεικνύει πόσο γρήγορα η γεωπολιτική μπορεί να μεταφραστεί σε υπεραποδόσεις για στοχευμένους ενεργειακούς τίτλους, αλλά και σε στρατηγικά διλήμματα για χώρες με υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές, όπως η Κίνα· για τους επενδυτές, η σχέση ρίσκου–απόδοσης στις ασιατικές πετρελαϊκές δείχνει ελκυστική, υπό την προϋπόθεση διαρκούς παρακολούθησης του μετώπου στο Ιράν και των κινεζικών ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

#πετρέλαιο #Κίνα #CNOOC #PetroChina #GoldmanSachs #αγορές

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.