Κατηγορηματικό «όχι» σε σενάρια συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία διακήρυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Έθεσε στόχο στρατηγική ήττα της ΝΔ και πρόβαλε το ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης.
Με σαφές μήνυμα αποστασιοποίησης από τη Νέα Δημοκρατία και στόχο τη στρατηγική της ήττα, ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τις εργασίες του 4ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο Τάε Κβον Ντο, επιχειρώντας ταυτόχρονα εσωτερική συσπείρωση και επανατοποθέτηση του κόμματος ως κεντρικού παίκτη στον προοδευτικό χώρο.
Κατηγορηματικό όχι σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» όποιον πιστεύει σε σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας την υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οποία περιέγραψε ως απόπειρα «ηθικής και πολιτικής του εξόντωσης». «Στόχος της παράταξης δεν είναι η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να τη νικήσουμε», τόνισε, απαντώντας εμμέσως στις πιέσεις – με αιχμή τις παρεμβάσεις του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα – για απολύτως ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.
Ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταφέρει το κλίμα από τις εσωκομματικές τριβές σε αφήγημα ενότητας και «πανστρατιάς», καλώντας τα μέλη να δώσουν «από την πρώτη γραμμή της μάχης» τη σύγκρουση με τη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για «διαφθορά, ατιμωρησία και επιτελικό παρακράτος».
Θεσμική ρήξη, κράτος δικαίου και οικονομική ατζέντα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την υπόθεση των υποκλοπών, μιλώντας για «Νίξον του ελληνικού Μαξίμου-gate» και συνδέοντας παρακολουθήσεις, Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ σε ένα ενιαίο σχήμα «πελατειακού παρακράτους». Πρότεινε κατάργηση της ειδικής ποινικής μεταχείρισης υπουργών μέσω αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, αποσύνδεση της επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με πλήρη έλεγχο των οικονομικών κομμάτων και «Νέα Διαύγεια» για όλες τις ροές δημόσιου χρήματος.
Στο οικονομικό πεδίο, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για «καρτέλ» σε ενέργεια, τρόφιμα, τράπεζες και υγεία, υποστηρίζοντας ότι παρά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης οι ανισότητες διευρύνθηκαν και το κοινωνικό κράτος αποδυναμώθηκε. Εξήγγειλε μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για τη διάρκεια της κρίσης, έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών, ρυθμίσεις 120 δόσεων, επαναφορά 13ου μισθού και νέου ΕΚΑΣ, καθώς και προστασία πρώτης κατοικίας με αυστηρό έλεγχο των funds.
Κοινωνική ατζέντα και στόχευση στους «μη προνομιούχους»
Κεντρική θέση στην ομιλία κατέλαβε το δημογραφικό και η στέγαση των νέων. Ο Ανδρουλάκης υποσχέθηκε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, φορολογικά κίνητρα για άνοιγμα κλειστών ακινήτων και πλαφόν στις αυξήσεις ενοικίων. Προανήγγειλε καθολική, δωρεάν βρεφική και προσχολική αγωγή, ενίσχυση του ΕΣΥ και δημόσιας Παιδείας με «Εθνικό Απολυτήριο», καθώς και νέο ΑΣΕΠ που θα καλύπτει το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Για την πρωτογενή παραγωγή μίλησε για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία για αγρότες και κτηνοτρόφους, προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες και αυστηρούς ελέγχους σε παράνομες ελληνοποιήσεις. Το συνέδριο, με πρόεδρο τον Κώστα Σκανδαλίδη και υψηλή συμμετοχή ιστορικών στελεχών, παρουσιάζεται από την ηγεσία ως αφετηρία «πολιτικού σεισμού» και «νέας πορείας νίκης» προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Σχόλιο
: Η καθαρή αποκήρυξη συνεργασίας με τη ΝΔ συσπειρώνει τη βάση, αλλά περιορίζει την ευελιξία μετεκλογικών σχηματισμών. Το στοίχημα για τον Ανδρουλάκη είναι αν η θεσμική και κοινωνική ατζέντα του θα μεταφραστεί σε πειστική πρόταση εξουσίας, πέρα από τον ρόλο ρυθμιστή, σε ένα κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.






