Γερμανία: Νέα πτώση στις τιμές παραγωγού επιτείνει τον αποπληθωρισμό

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 3,3% τον Φεβρουάριο, εντείνοντας τις αποπληθωριστικές πιέσεις στη βιομηχανία. Η εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν ετήσια πτώση 3,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης για τον μελλοντικό πληθωρισμό καταναλωτή, καθώς αποτυπώνει το κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη φάση της παραγωγής.

Σήμα αποδυνάμωσης κόστους στη γερμανική βιομηχανία

Η υποχώρηση του PPI υποδηλώνει ότι οι γερμανικές βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να βλέπουν πίεση προς τα κάτω στο κόστος των εισροών τους – από πρώτες ύλες και ενέργεια, έως ενδιάμεσα αγαθά. Με δεδομένο ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική οικονομία της Ευρώπης, η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει σημασία για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της Ευρωζώνης.

Σε περιβάλλον όπου η ζήτηση παραμένει υποτονική και η βιομηχανική παραγωγή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα προ πανδημίας χρόνια, η πτώση των τιμών παραγωγού μπορεί να ερμηνευτεί ως συνδυασμός μειωμένης ζήτησης και αποκλιμάκωσης προηγούμενων «σοκ» κόστους, κυρίως στην ενέργεια. Αυτό μειώνει τις πιέσεις για νέες αυξήσεις τιμών προς τον τελικό καταναλωτή.

Επιπτώσεις για την ΕΚΤ, τις αγορές και την Ελλάδα

Η συνέχιση της αποδυνάμωσης του γερμανικού PPI ενισχύει το επιχείρημα όσων βλέπουν περιθώριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τέτοιους δείκτες για να εκτιμήσει αν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πράγματι εκτονωθεί σε βάθος της οικονομίας.

Για τις αγορές, τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη σταθεροποιείται ή και μειώνεται, γεγονός που μπορεί να στηρίξει τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων βιομηχανικών ομίλων, εφόσον η ζήτηση ανακάμψει. Παράλληλα, για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα από τη Γερμανία, η αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού δημιουργεί προϋποθέσεις πιο ήπιων ανατιμήσεων ή ακόμη και σταθεροποίησης τιμών σε κρίσιμους κλάδους, από τον εξοπλισμό μέχρι τα ενδιάμεσα αγαθά.

Σχόλιο SBCTV : Η πτώση 3,3% στις γερμανικές τιμές παραγωγού επιβεβαιώνει ότι το πληθωριστικό κύμα στην Ευρώπη έχει γυρίσει σε φάση εκτόνωσης, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κίνδυνο παρατεταμένης αδυναμίας της βιομηχανικής δραστηριότητας. Για την ΕΚΤ, το σήμα είναι ότι υπάρχει περισσότερο περιθώριο για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων, όμως η πραγματική πρόκληση μεταφέρεται πλέον στην τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων, προκειμένου η αποκλιμάκωση του κόστους να μεταφραστεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και όχι σε παγίδα στασιμότητας.

#Γερμανία #τιμές_παραγωγού #PPI #πληθωρισμός #Ευρωζώνη

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.