ΕΕ: Αναμονή για τη νέα στρατηγική ασφάλειας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τη νέα στρατηγική ασφάλειας που σχεδιάζει να παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική πολιτική άμυνας της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξακολουθούν να γνωρίζουν ελάχιστες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου.
Η φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η νέα στρατηγική θα παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Η συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς συγκρούσεις να ενισχύουν τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Διαβούλευση με τα κράτη-μέλη
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) ζήτησε από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να καταθέσουν απόψεις σχετικά με το περιεχόμενο της στρατηγικής.
Οι ερωτήσεις που στάλθηκαν στα κράτη-μέλη αφορούν μεταξύ άλλων:
-
τρόπους μείωσης των στρατηγικών εξαρτήσεων που επηρεάζουν την ασφάλεια της ΕΕ
-
τομείς προτεραιότητας στους οποίους θα πρέπει να ενισχυθούν τα υπάρχοντα εργαλεία της Ένωσης
-
νέες πολιτικές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας
Η διαδικασία αυτή θεωρείται κρίσιμη για τον καθορισμό των βασικών στόχων της νέας στρατηγικής.
Στόχος η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
Η νέα στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια και οι κρίσιμες τεχνολογίες.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές και να ενισχύσει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις.
Παρά τις συζητήσεις, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμη ανοιχτά βασικά ερωτήματα σχετικά με το εύρος και τις φιλοδοξίες της νέας στρατηγικής.







