Ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Το βασικό ρίσκο για την Ελλάδα εντοπίζεται στις τιμές και όχι στον εφοδιασμό.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή επαναφέρει με οξύ τρόπο το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, με την Αθήνα να επιχειρεί να προλάβει σενάρια πανικού στην αγορά καυσίμων. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πολιτική ηγεσία και οι βασικοί παίκτες της αγοράς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «στη χώρα μας υπάρχει επάρκεια εφοδιασμού».

Στρατηγικά αποθέματα και ρόλος των διυλιστηρίων

Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο, συμμετείχαν εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Κεντρικός στόχος ήταν η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και ο σχεδιασμός για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική αγορά, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας εφοδιασμού όσο και τιμών.

Ο κ. Παπασταύρου, μετά το πέρας της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί «ισορροπημένη ενεργειακή πολιτική» και ότι το διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα ενισχύει την ανθεκτικότητα της χώρας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών, δηλαδή περί τους τρεις μήνες κάλυψης των εσωτερικών αναγκών ακόμη και σε σενάριο πλήρους διακοπής εισαγωγών.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα δύο μεγάλα διυλιστήρια, Motor Oil και HELLENiQ Energy, τα οποία όχι μόνο καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση, αλλά εξάγουν και σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής των ροών, μέρος αυτών των εξαγωγών μπορεί να ανακατευθυνθεί στην εσωτερική αγορά, λειτουργώντας ως πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας έναντι ελλείψεων στα πρατήρια.

Φυσικό αέριο, LNG και τιμολογιακό ρίσκο

Πιο σύνθετη είναι η εικόνα στο φυσικό αέριο, όπου η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη υπόγεια αποθήκη, γεγονός που περιορίζει το μακροχρόνιο «μαξιλάρι» αποθεμάτων. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα έχει διαφοροποιηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα τροφοδοτείται μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ καθοριστική είναι η συμβολή του LNG που φτάνει μέσω της Ρεβυθούσας και του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Η απουσία υπόγειας αποθήκευσης σημαίνει ότι η ασφάλεια εφοδιασμού βασίζεται στη συνεχή ροή εισαγωγών και στη γεωγραφική και συμβατική διαφοροποίηση των πηγών. Σε περίπτωση έντονης αναστάτωσης στις διεθνείς αγορές LNG, η πίεση αναμένεται να εκδηλωθεί πρωτίστως στο κόστος –μέσω της ανόδου των διεθνών τιμών, όπως του Brent– και δευτερευόντως στη διαθεσιμότητα ποσοτήτων.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνιστά πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία «σε πραγματικό χρόνο» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ρυθμιστή, τους διαχειριστές συστημάτων και τις εταιρείες ενέργειας. Το μήνυμα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πως, τουλάχιστον στο άμεσο ορατό μέλλον, ο κίνδυνος αφορά περισσότερο τις τιμές παρά την ίδια τη φυσική επάρκεια καυσίμων.

Σχόλιο SBCTV : Η Αθήνα εμφανίζεται καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις, όμως η απουσία υπόγειας αποθήκης αερίου παραμένει στρατηγική αδυναμία, ενώ το πραγματικό τεστ θα είναι η αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ένα νέο κύμα ενεργειακής ακρίβειας.

#ενεργειακή_ασφάλεια #πετρέλαιο #φυσικό_αέριο #ΜέσηΑνατολή #ΥΠΕΝ

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.