Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σηματοδοτεί αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ανατολική Λιβύη, με αιχμές το μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες. Η επαναλειτουργία του προξενείου στη Βεγγάζη λειτουργεί ως εφαλτήριο για διπλωματική, οικονομική και θεσμική επαναπροσέγγιση.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη και η συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ σηματοδοτούν την πιο σαφή μέχρι σήμερα δήλωση ότι η Αθήνα επιδιώκει να επιστρέψει ενεργητικά στο λιβυκό πεδίο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε για «ιστορική μέρα» εγκαινιάζοντας το νέο κτήριο του Γενικού Προξενείου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική από τις δύο χώρες της ΕΕ που διατηρεί προξενική παρουσία στην ανατολική Λιβύη.
Διπλωματικό άνοιγμα με αιχμή το μεταναστευτικό και τις επενδύσεις
Στις επαφές με τον Χαφτάρ και ανώτατους αξιωματούχους της ανατολικής Λιβύης, ο Γεραπετρίτης έθεσε στο επίκεντρο δύο άξονες: την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου. Όπως τόνισε, ήδη «σημαντικές ελληνικές επενδύσεις αναπτύσσονται στην ανατολική Λιβύη», γεγονός που αναδεικνύει τη γεωοικονομική βαρύτητα της χώρας, ως της πιο κοντινής στη Μεσόγειο προς την Ελλάδα.
Στο μεταναστευτικό, ο υπουργός μίλησε για «καλή συνεργασία» που θα αναβαθμιστεί με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και παροχή μέσων και υποδομών, αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται σε «γεωγραφία εξαιρετικά δύσκολη», όπου ενδημούν πόλεμοι και ένοπλες συρράξεις. Η Αθήνα επιχειρεί έτσι να συνδέσει την ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής ροών με μια πιο δομημένη συνεργασία επί του πεδίου με την ανατολική Λιβύη.
Θαλάσσιες ζώνες και μήνυμα για το διεθνές δίκαιο
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η αναφορά του Γεραπετρίτη στην ανάγκη οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας – μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης «με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Χωρίς να κατονομάζει άλλες συμφωνίες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα υπέρ μιας θεσμικής, διμερούς ρύθμισης, σε μια περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει γεωπολιτικά εύφλεκτη, με τη Μέση Ανατολή να «φλέγεται».
Η επαναλειτουργία του προξενείου στη Βεγγάζη, με την ενεργή στήριξη της ελληνικής κοινότητας – για την οποία ο υπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες – λειτουργεί ως υποδομή-κόμβος για επιχειρηματική παρουσία, προξενική προστασία και πολιτική επιρροή. Ο Γεραπετρίτης μίλησε για πρόθεση η Ελλάδα «να είναι ενεργητικά παρούσα στη Λιβύη», επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο οι διμερείς σχέσεις έχουν «ιδιαίτερα αναβαθμιστεί» μέσω αμοιβαίων επισκέψεων.
Σχόλιο
: Η κίνηση Γεραπετρίτη εντάσσεται σε μια πιο επιθετική διπλωματική στρατηγική της Αθήνας στη Βόρεια Αφρική: συνδέει την ασφάλεια συνόρων (μεταναστευτικές ροές), την οικονομική διείσδυση (εμπόριο και επενδύσεις) και τη νομική θωράκιση θαλασσίων ζωνών, αξιοποιώντας τη θεσμική παρουσία του προξενείου ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» ελληνικών συμφερόντων στην ανατολική Λιβύη.






